Lifestyle

Mos i injoroni, këto janë gjestet që tregojnë se përballë jush keni një psikopat!

Karakteristikat e personalitetit që tregojnë për psikopatinë përfshijnë sjelljen antisociale, papendimin, mashtrimin dhe manipulimin ndërpersonal. Por studimet sugjerojnë se njerëzit që nuk gogësin kur shohin dikë tjetër që e bën këtë, shënojnë më shumë për tiparet psikopatike. Teoria është se gogëzimi ngjitës nxitet nga ndjeshmëria diçka që psikopatëve u mungon. Ndërkohë, hulumtimi sugjeron se ka disa shenja të tjera fizike që tregojnë se keni të bëni me një psikopat.

Lëvizjet e kufizuara të kokës

Ky tipar fizik u zbulua nga një ekip në Universitetin e New Mexico në Albuquerque. Shkencëtarët zhvilluan një algoritëm specifik që analizon lëvizjet e kokës dhe e testuan atë në 507 të burgosur gjatë bisedave të regjistruara, me gjatësi të ndryshme nga një deri në dy orë. Të burgosurit me ‘sjellje antisociale të rënda dhe të vazhdueshme gjatë gjithë jetës’ kishin orientim më të ngurtë dhe më të fokusuar të kokës gjatë seancës, zbuluan ata. Rezultatet janë interesante sepse sinjalet e tepruara jo-verbale si lëvizjet e kokës, pulsimet dhe gjestet e duarve janë të lidhura me mashtrimin.

Flisni kryesisht për ushqimin, paratë dhe seksin

Shumica e njerëzve duan të flasin për ushqimin, por psikopatët priren ta çojnë atë në një nivel tjetër. Studiuesit në Universitetin Cornell krahasuan historitë e 14 vrasësve meshkuj psikopatë të burgosur me ato të 38 vrasësve të dënuar të cilët nuk ishin diagnostikuar si psikopatë. Gjatë intervistave, shkencëtarët i kërkuan secilit pjesëmarrës të diskutonte krimin e tij në detaje. Ndërsa pritej që të burgosurit psikopatë të mos tregonin pendim për krimet e tyre, shkencëtarët u habitën se ata kishin dy herë më shumë gjasa se jopsikopatët për të diskutuar tre tema: ushqimin, paratë dhe seksin.

Rritja e gjesteve të duarve

Shumë njerëz flasin me duar, por psikopatët përdorin më shumë gjeste të rrahura të duarve – lëvizje të shpejta të dorës që zakonisht janë lart e poshtë. Këta individë i përdorin këto lëvizje për të manipuluar njerëzit përreth tyre për të theksuar pjesën e një fjalie që ata duan që ne të dëgjojmë ose të minimizojmë diçka që ata nuk e bëjnë. Psikopatët mund të priren të shqetësohen më shumë, të tilla si kruarja e kokës ose tërheqja e bizhuterive, për të shkëputur vëmendjen e një personi nga mospërputhjet në bisedën e tyre.