Lifestyle

Me siguri keni dikë në rrethin tuaj shoqëror që gënjen për çdo gjë, nëse nuk i kuptoni ja shenjat që ata shfaqin!

Përafërsisht 60% e të rriturve nuk mund të kenë një bisedë 10-minutëshe pa gënjyer të paktën një herë. Në të njëjtën kohë, askush nuk dëshiron të mashtrohet. Për këtë rast, shkencëtarët studiuan disa gjëra për të gjetur se si mund të zbuloni një gënjeshtar.

1. Ata përdorin shumë gjeste me duart e tyre.

“Mendja po bën shumë gjëra, duke përfshirë krijimin e një historie, zbulimin nëse besohen dhe shtimin e historisë në përputhje me rrethanat,”-thotë një ekspert. Ju gjithashtu mund të vini re se këto gjeste ndodhin pas një deklarate në krahasim me gjestet normale, të cilat mund të ndodhin pak para fjalimit. Një studim zbuloi se gënjeshtarët kanë më shumë gjasa të bëjnë gjeste me të dyja duart. Kështu që herën tjetër, kushtojini vëmendje gjesteve nëse mendoni se një person nuk është i sinqertë me ju.

2. Ata nuk thonë mjaftueshëm ose thonë shumë.

Studiuesit arritën në përfundimin se nëse bëni një pyetje, gënjeshtarët do të ofrojnë më pak detaje sesa ata që thonë të vërtetën. Ekziston një mungesë e fjalëve përshkruese në një bisedë me njerëz të pandershëm. Treguesit e së vërtetës përpiqen t’i përmbahen të njëjtës histori çdo herë, ndërsa gënjeshtarët shpesh krijojnë një histori të ndryshme duke mos shtuar detaje. Fjalimi i tyre mund të jetë i vrullshëm, por pa informacion të rëndësishëm.

3. Ata kanë tendencë të tregojnë shumë.

“Kur një gënjeshtar bëhet armiqësor ose mbrojtës, ata përpiqen ta kthejnë gjithmonë “gishtin” nga ju. Ata përpiqen t’ju bëjnë fajtor dhe përqëndrohen në mungesën e besimit tuaj. Gënjeshtarët mund t’ju kërcënojnë nëse nuk i besoni.

4. Ata kanë tendencë të “luajnë” me këmbët.

Lëvizja e këmbëve mund të jetë gjithashtu një shenjë e gënjeshtrës. Luhatjet në sistemin nervor autonom ndodhin gjatë mashtrimit. Njerëzit thjesht nervozohen.

5. Ata vonohen në kthimin e një përgjigje.

“Nëse dikush pret më shumë se 5 sekonda për t’iu përgjigjur një pyetjeje, kjo është një shenjë mjaft e mirë e mashtrimit,”-thotë një ekspert. Gënjeshtarët gjithashtu priren të ndrydhin emocionet e tyre. Kushtojini vëmendje nëse të folurit e ngadaltë është për shkak të lodhjes së personit ose nëse është vetëm mënyra normale e ngadaltë e të folurit.

6. Ata përdorin taktika devijimi.

Taktika e devijimit përfshin:

1.Ndërrojnë temë.
2.Përdorimi i fjalive që nuk kanë kuptim për t’ju ngatërruar.
3.Duke u përgjigjur me një pyetje tjetër: “Pse ta bëj këtë? Unë jam një person i ndershëm.”

7. Ata priren të lëvizin më shumë anën e majtë të buzëve.

Kushtojini vëmendje buzëve ndërsa flisni me një person. Ana e majtë e buzës së ngritur së një gënjeshtari mund të jetë më e lëvizshme se ana e djathtë, që të kujton një tallje.

8. Ata përdorin fjalë që përcjellin emocione negative.

Gënjeshtarët kanë tendencë të përdorin më shumë fjalim negativ. Ata duken nervozë dhe ankohen, ndërsa ata që thonë të vërtetën janë më bashkëpunues. Ju mund të dëgjoni më shumë fjalë me emocione negative, të tilla si trishtimi, urrejtja.