Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Na thoni për sa muaj i keni ushqyer me gji fëmijët tuaj, t’ju themi si do të jenë ata si adoleshentë…

Nëse fëmijët janë ushqyer me gji si foshnje dhe për sa kohë mund të ketë ndikim në rezultatet e testit të tyre kur janë adoleshente, sipas një studimi të ri. Raporti, i botuar të hënën në revistën Archives of Disease in Childhood, ndoqi rreth 5000 fëmijë britanikë që nga fillimi i viteve 2000 deri në vitin e fundit të shkollës së mesme, sipas autorit kryesor të studimit Dr. Reneé Pereyra-Elías, një studente doktorature dhe studiues në Njësinë Kombëtare të Epidemiologjisë Perinatale në Universitetin e Oksfordit.

Fëmijët u ndanë në grupe bazuar në kohëzgjatjen e ushqyerjes me gji: aspak, disa muaj, ose për një vit ose më shumë, sipas studimit. Studiuesit më pas krahasuan rezultatet e fëmijëve në testimin e Certifikatës së Përgjithshme të Arsimit të Mesëm në Mbretërinë e Bashkuar në vitet e fundit të shkollës së mesme. Ajo që ekipi i studimit zbuloi ishte se kishte një përmirësim modest në rezultatet e testeve të lidhura me ushqyerjen me gji më gjatë, tha Pereyra-Elías.

Krahasuar me ata që nuk kishin pasur kurrë qumësht gjiri, fëmijët që ishin ushqyer me gji për të paktën 12 muaj kishin 39% më shumë gjasa të kishin një kalueshmëri të lartë si për provimet e matematikës ashtu edhe për provimet GCSE në anglisht dhe kishin 25% më pak gjasa të dështonin në provimin e anglishtes. Por kjo nuk do të thotë që çdo familje duhet të ushqejë me gji fëmijën e saj, tha Pereyra-Elías.

Nuk është e mundur që çdo familje të ushqehet me gji dhe ata që nuk ushqehen me gji nuk duhet të turpërohen ose të ndihen fajtorë që mund t’i vënë fëmijët e tyre në disavantazh, tha ai. Analiza është e kujdesshme dhe veçanërisht e fortë për shkak të madhësisë së kampionit të saj, tha Dr. Kevin McConway, profesor emeritus i statistikave të aplikuara në Universitetin e Hapur në Angli. McConway nuk ishte i përfshirë në hulumtim. McConway shtoi:

Megjithëse rezultatet janë sigurisht interesante, duhet të keni parasysh kufizimet që lindin në mënyrë të pashmangshme në kërkime duke përdorur të dhëna vëzhguese nga studimet kryesore të grupit.

Fakti që studimi ishte vëzhgues do të thotë se ai ndoqi sjelljen e njerëzve në vend që të caktonte rastësisht sjelljen në fjalë, vuri në dukje McConway. Rrjedhimisht, rezultatet tregojnë vetëm një korrelacion midis dhënies së gjirit dhe rezultateve të testit jo shkakun. Në Mbretërinë e Bashkuar, nënat që kanë një pozitë më të lartë socio-ekonomike kanë më shumë gjasa të ushqejnë fëmijët e tyre me gji dhe fëmijët e tyre kanë më shumë gjasa të dalin mirë në shkollë, tha McConway.

Mund të jetë që diçka në lidhje me ushqyerjen me gji bën që fëmijët të kenë më shumë gjasa të dalin mirë në provimet e tyre, por mund të jetë gjithashtu që një faktor tjetër i pavarur të ndikojë në shanset që fëmija të ushqehet me gji dhe të bëjë mirë në testet e tyre, tha McConway.