Celebrities Design Fashion Gossip Showbiz

Një nga krijimet e tij më të bukura, fustani i stilistit të ndjerë Paco Rabanne që ‘tronditi’ botën e modës!

Fatkeqësisht së fundmi ndërroi jetë në moshën 88-vjeçare stilisti ikonik spanjoll Paco Rabanne. Francisco Rabaneda Cuervo ndërroi jetë në qytetin francez Porstall, ku ai jetonte. Rabanne, i cili vinte nga San Sebastiani, ishte një pionier në pasarelat në përdorimin e materialeve si metali, plastika dhe letra, të bashkuara me “gjemba”.

Shumë besojnë se revolucioni i tij i modës filloi me një kostum të veshur nga aktorja Jane Fonda. Paco do të mbahet mend si kostumograf i filmit “Barbarella” në vitin 1987, ku aktorja kishte veshur kostumet e tij. Gjatë gjithë jetës së tij, Rabanne mbeti një nga novatorët kryesorë të elegancës bohem franceze. Megjithatë, një vit më vonë, u bë ajo që shumë e konsiderojnë si fustani i tij më i bukur.

Ky fustan u bë legjendar dhe u krijua posaçërisht për Audrey Hepburn për filmin “Two for the road”. Është krijuar nga disqe akrilike të lidhura me zinxhirë të hollë metalikë. Paco Rabanne e quajti koleksionin e tij të parë në vitin 1967 “12 fustane që nuk vishen në materiale bashkëkohore” në të cilat ai përdori metal, alumin, plastikë dhe materiale të tjera jokonvencionale së bashku për t’i ngjasuar një gardërobë mesjetare.

Ky koleksion tronditi botën e modës dhe më vonë ai kaloi nga plastika në metal, letër, butona dhe lesh. Rabanne ishte një mjeshtër i vërtetë i inovacionit. Julien Dossena, drejtor artistik i Paco Rabanne, e riinterpretoi këtë veshje për koleksionin e tij vjeshtë/dimër 2018/2019. Vitin e kaluar, këtë fustan e kishte veshur Elle Fanning në fushatën për parfumin e ri të markës.

Vitet e fundit thuhet se Rabanne ka mbajtur një profil të ulët duke shijuar restorantet e rajonit. Rabaneda pati kontakt të hershëm me kulturën franceze, pasi familja e tij emigroi në Francë për shkak të Luftës Civile në Spanjë. Në Paris, qytetin e modës, ai hodhi hapat e para. Studioi arkitekturë, ndërkohë që prezantonte veshjet dhe çantat e para të tij. Në fund të viteve ’60, Rabaneda nxori në treg edhe parfumin e tij të parë.