Botë e Çuditshme Design

Një shteg rrethor i gjatë 93 km në Dubai për këmbësorët dhe çiklistët!

Me synimin për t’i drejtuar banorët drejt mënyrave më të shëndetshme të transportit, si çiklizmi dhe ecja, është planifikuar një shteg rrethor i gjatë 93 km në Dubai. I vendosur brenda një strukture xhami, shtegu “The Loop” do të kishte ajër të kondicionuar të kontrolluar, një dysheme kinetike dhe do të përdorte sisteme inteligjente të energjisë së rinovueshme. Ambicia e Dubait është të bëhet një “qytet 20-minutësh”.

Me qëllimin për të inkurajuar tre milionë banorët e Dubait që të kalojnë nga makinat në mënyra më të shëndetshme transporti, studio arkitekturore Urb propozoi projektin “The Loop” për çiklistët dhe këmbësorët. Qëllimi i këtij projekti është që Dubai ta bëjë qytetin më të lidhur në botë, në këmbë ose me biçikletë. Struktura e planifikuar 93 kilometra e gjatë do të vendoset brenda një tubi xhami të ngjashëm me gjarpërin, me një klimë të kontrolluar dhe një dysheme kinetike që do të gjenerojë vetë energji.

Ambicia e Dubait është të bëhet një “qytet 20 minuta”, ku banorët mund të hyjnë në aktivitetet dhe destinacionet e tyre në këmbë ose me biçikletë brenda 20 minutave. Kjo nismë është përcaktuar në masterplanin urban për vitin 2040 dhe strategjinë e lëvizshmërisë urbane. Projekti Loop përputhet me këto plane pasi synon të përmirësojë lidhjen, si dhe të përdorë energjinë kinetike si një burim energjie të rinovueshme.

Një mjedis i këndshëm me ajër të kondicionuar do të ofrohet gjatë gjithë vitit, i cili do të zgjidhë problemin parësor të kushteve të pafavorshme klimatike, që i pengon banorët e Dubait nga ecja dhe çiklizmi. Në një hapësirë me ajër të kondicionuar me sisteme inteligjente për energji të rinovueshme, do të ketë ambiente për mirëqenie dhe rekreacion, si dhe ferma vertikale.

Sfida kryesore në Dubai është se infrastruktura dhe mjedisi ekzistues urban është projektuar ekskluzivisht për makina dhe për këtë arsye zëvendësimi i tyre me biçikleta, në qytetin ekzistues shumë të zhvilluar, kërkon një ndryshim të madh në planifikimin urban, si dhe infrastruktura e nevojshme për të mundësuar këtë ndryshim.

Loop do të lidhë objektet rekreative dhe Wellness, si qendrat e fitnesit, hotelet dhe fushat sportive, ndërsa parqet dhe zonat e përbashkëta të rekreacionit do të vendosen brenda brezit. Propozimi i projektit përfshin gjithashtu ferma të integruara vertikale. Urb parashikon gjithashtu The Loop për të ndihmuar në lidhjen e pjesëve të qytetit të ndara nga ndërtimi i autostradës.