Bota Botë e Çuditshme

Nuk do e besoni por vullkani i Antarktidës nxjerr pluhur ari me vlerë 6 mijë dollarë në ditë!

Ekspertët kanë zbuluar afërsisht 80 gramë flori të kristalizuar në xhepat e gazit që emetohen nga mali Erebus, një nga 138 vullkanet aktive të Antarktidës. Vullkani, i cili bashkohet me ishullin Deception, është një nga dy vullkanet aktive në rajon dhe nxjerr pluhur ari, me vlerë 6,000 dollarë, çdo ditë. Megjithatë, mund të jetë e vështirë për të mbledhur ose hetuar më tej pasi mali nuk është lehtësisht i arritshëm.

NASA raporton se pluhuri i metaleve të çmuar është zbuluar deri në 621 milje nga llavë-shpërthyesi më jugor i Erebus, i cili është 12,448 metra i lartë, si pjesë e fenomeneve të tjera të derdhjes. “Ai lëshon rregullisht shtëllunga gazi dhe avulli, dhe herë pas here nxjerr gurë (bomba)”,-sipas NASA-s.

Sipas Conor Bacon i Observatorit të Tokës Lamont-Doherty në Universitetin Columbia në Nju-Jork, Erebus ka shpërthyer vazhdimisht që nga viti 1972. Ai shtoi se mali është gjithashtu i njohur për përmbajtjen e një “liqeni llavë” në një nga krateret e majës së tij.

Këto janë në të vërtetë mjaft të rralla, pasi kërkon që të plotësohen disa kushte shumë specifike për të siguruar që sipërfaqja të mos ngrijë kurrë.

Megjithatë, ka ende një mungesë njohurish në lidhje me formatin vullkanik në Antarktidë dhe ngjarjet e mundshme që mund të aktivizojnë vullkanet e mbetura të akullta. Kjo mungesë e kërkimit të qëndrueshëm është shpesh rezultat i izolimit gjeografik. Bacon thotë se Erebus dhe ishulli Deception kanë një numër të kufizuar instrumentesh monitorimi të përhershëm që kryesisht përbëhen nga sizmometra për të zbuluar aktivitetin sizmik të lidhur me trazirat vullkanike.

Rikujtojmë, se në një shfaqje magjepsëse, mali i mrekullueshëm i Italisë, Etna, mahniti vizitorët me unazat e tij të vorbullës vullkanike që të lë pa frymë. Unazat e vorbullës vullkanike janë rrathë natyrorë, pothuajse të përsosur të gazit, të emetuar nga një vullkan në kushte specifike dhe shkencëtarët thonë se mali Etna lëshon më shumë se çdo vullkan tjetër në tokë. Është një fenomen relativisht i rrallë, i shkaktuar nga një çlirim i vazhdueshëm i avujve dhe gazrave. Masa e gaztë ngjitet me shpejtësi përmes pjesës qendrore të kanalit, duke nxitur formimin e unazave, duke e mbështjellë gazin mbi vete në një lëvizje vorbullash.