Botë e Çuditshme

Pse një fotograf i kafshëve të egra bëri 40,000 foto për të kapur këta zogj të jashtëzakonshëm?!

Fotografi amerikan Tim Laman ishte në pellgun e Orinokos të Venezuelës duke kërkuar për ibis të kuqërremtë, zogj të kuq portokalli të ndezur që ngrihen midis rrëmujës së rrënjëve të mangrove dhe baltës ngjitëse në muzg. Ai donte t’i fotografonte zogjtë në dritën e mbrëmjes dhe të mëngjesit, që do të thoshte të kalonte natën në një trap kompensatë fikse në mes të lumit. Por tabelat e baticës që ai përdorte ishin të paplota dhe, me perëndimin e diellit, uji doli mbi trap.

E kalova gjithë natën duke qëndruar në platformë, duke pritur që batica të zbriste, gjë që më në fund e bëri në mëngjes. Dielli doli dhe unë e nxora aparatin tim dhe mora më shumë foto të zogjve.

Është një foto nga ky udhëtim që mbështjell kopertinën e librit të tij të ri fotografik, “Bird Planet”, duke kapur zogjtë në fluturim, në kontrast me një qiell blu të vogël dhe hënë të plotë me shkëlqim të butë.

Mendoj se ia vlejti, në përgjithësi. Kjo fatkeqësi ishte më e keqja. Kur ngrini momentin e një zogu në fluturim, ngritje ose në një ekran të çiftëzimit, ju kapni një moment në kohë. Ata janë një nga llojet më karizmatike dhe më të vëzhguara të kafshëve të egra, që njerëzit mund t’i shohin qoftë në qytet apo në fshat. Të bëj njerëzit të vlerësojnë dhe t’i kushtojnë më shumë vëmendje është një nga qëllimet e mia. 

544 ditë dhe 40,000 foto

Laman zhvilloi obsesionin e tij të përjetshëm me zogjtë tropikë ndërsa kryente kërkime për doktoraturën e tij. në pyjet tropikale të Borneos. Në fillim të viteve 2000, ai bëri një histori në National Geographic për zogjtë e parajsës së Guinesë së Re, një ishull tropikal në Paqësorin Jugor, i ndarë midis kombit të Papua Guinesë së Re në lindje dhe Indonezisë në perëndim. Sipas Laman, botimi nuk kishte shfaqur kurrë një veçori mbi zogjtë me fotografi:

Dukej si një grup që ishte vërtet nën-fotografim dhe nënvlerësuar.

Laman vizitoi Guinenë e Re pesë herë për artikullin, duke paraqitur foto të rreth 15 specieve për përhapjen e tipareve. Por ai donte të bënte më shumë dhe e bëri misionin e tij të fotografonte të 39 speciet e njohura për shkencën në atë kohë, që atëherë ky numër është rritur në 45.
Midis 2004 dhe 2012, Laman dhe ornitologu Edwin Scholes bënë 18 udhëtime në Guinenë e Re, duke kaluar gjithsej 544 ditë atje. Laman bëri gati 40,000 fotografi, duke u bërë personi i parë që kapi çdo specie të njohur të zogut të parajsës në kamera. Kjo përpjekje e madhe merr një kapitull të tërë në libër, duke zbuluar shfaqjet dramatike dhe shumëngjyrëshe të çiftëzimit të zogjve.