Bota

Që të shkoni me qejf në punë, ja sa ditë në javë duhet të punoni!

Pak kohë më parë, perspektiva për të punuar katër ditë në javë ishte vetëm dëshirë për shumicën e punonjësve. Por një studim ka gjetur se zvogëlimi i javës së punës me një ditë rrit mirëqenien e punonjësve duke ruajtur produktivitetin. Mjekët tani kanë sugjeruar që një javë katër-ditore mund të jetë në plani i ardhshëm për disa kompani. Studiuesit britanikë zbuluan se, 71 për qind e punonjësve të përfshirë në provën gjashtëmujore përjetuan më pak lodhje të lidhur me punën. Dhe 39 për qind thanë se braktisja e një dite pune i la ata të ndiheshin më pak të stresuar, krahasuar me fillimin e gjykimit.

Pati një reduktim prej 65 për qind në ditët e sëmundjes dhe një rënie me 57 për qind të numrit të punonjësve që largoheshin nga puna, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Të ardhurat, për të gjitha 61 kompanitë në provë, mezi ndryshuan gjatë periudhës gjashtëmujore, madje u rritën pak me 1.4 përqind mesatarisht.

Studiuesi kryesor, Profesor Brendan Burchell i Universitetit të Kembrixhit tha:

Shumë punonjës ishin shumë të etur për të gjetur vetë përfitime nga efikasiteti. Takimet e gjata me shumë njerëz u ndërprenë ose u ndërprenë plotësisht. Punëtorët ishin shumë më pak të prirur për të vrarë kohën dhe në mënyrë aktive kërkonin teknologji që përmirësonin produktivitetin e tyre.

Joe Ryle, drejtor i Fushatës 4 Ditore të Javës, i quan rezultatet një “moment të madh përparimi” për idenë e javëve më të shkurtra të punës. Ai shtoi:

Në një gamë të gjerë sektorësh të ndryshëm të ekonomisë, këto rezultate të pabesueshme tregojnë se java katërditore në fakt funksionon.

Prova përfshiu 2,900 punonjës të cilët punonin në një sërë rolesh nga konsulenca, strehimi, IT, kujdesi për lëkurën, rekrutimi, mikpritja, marketingu dhe kujdesi shëndetësor. Disa kompani e ndërprenë punën plotësisht për një fundjavë tre-ditore, ndërsa të tjerat kanë një fuqi punëtore të reduktuar gjatë një jave. Dhe në fund të provës gjashtëmujore, shumë nga menaxherët thanë se nuk mund ta imagjinonin të ktheheshin në një javë pesë-ditore.

Në një raport të gjetjeve, pothuajse të gjitha (92 përqind) e kompanive që morën pjesë në programin pilot në Mbretërinë e Bashkuar thanë se planifikonin të vazhdonin me javën e punës katër-ditore. Prof Brendan shpjegoi:

Kur pyesim punëdhënësit, shumë prej tyre janë të bindur se java katërditore do të ndodhë. Ka qenë emocionuese për mua personalisht, vetëm duke folur me kaq shumë njerëz optimistë gjatë gjashtë muajve të fundit. Një javë katërditore do të thotë një jetë më e mirë pune dhe familjare për kaq shumë njerëz.

Në nëntor të vitit të kaluar Atom Bank dhe kompania globale e marketingut Awin, që të dyja kanë 450 kompani zbuluan se do të miratonin një javë katër-ditore.