Bota Botë e Çuditshme

Rikthehen pas 12 vitesh në Britani pandat gjigante Jang Guang dhe Tian Tian!

Pandat gjigante Jang Guang dhe Tian Tian kanë mbërritur në provincën Sichuan të Kinës jugperëndimore pas 12 vitesh në Britani. Sipas Xinhua, çifti i pandave gjigante zbarkuan në Aeroportin Ndërkombëtar Chengdu Shuangliu më 5 dhjetor dhe u dërguan menjëherë në një karantinë njëmujore në bazën e pandave gjigante Bifengsia në Ja’an.

Yang Guang dhe Tian Tian, që fjalë për fjalë do të thotë Diell dhe Lezet, mbërritën në kopshtin zoologjik të Edinburgh në dhjetor 2011. Si pandat e vetme në Britani, ato kanë tërhequr vëmendje duke tërhequr një numër rekord vizitorësh në kopshtin zoologjik.

Gjatë qëndrimit të tyre në Britani, ata nuk patën fëmijë. Ka pasur disa përpjekje për të mbetur shtatzënë Tian Tian, por pa sukses. Para nisjes së pandave, kopshti zoologjik i Edinburgut bëri përgatitjet për të ambientuar çiftin në udhëtimin e ardhshëm.

Kopshti zoologjik përgatiti gjithashtu bambu të freskët për pandat si ushqim gjatë verës. Sipas të dhënave nga Administrata Kombëtare e Pyjeve dhe Kullotave, pandat kineze që jetojnë në 23 institucione në 19 vende të huaja janë kryesisht në gjendje të mirë shëndetësore dhe bashkëpunimi ndërkombëtar në këtë drejtim është i frytshëm.