Botë e Çuditshme Design

Xhamia e parë 3D në botë do të ndërtohet në këtë vend!

Dubai po planifikon të ndërtojë xhaminë e parë 3D në botë, e cila do të jetë gati në fillim të vitit 2025. Sipas mediave të huaja, Departamenti i Çështjeve Islame dhe Aktiviteteve Bamirëse të Dubait (IACAD) njoftoi se ndërtimi i xhamisë 2,000 metra katrorë në Bur Dubai do të fillojë në tetor dhe pasi të përfundojë, xhamia do të “strehojë” 600 besimtarë.

Bur Dubai është një nga lagjet më të vjetra në Emiratet e Bashkuara Arabe. Realizimi 3D i strukturës së ndërtesës do të marrë afërsisht katër muaj për t’u përfunduar me 12 muaj të tjerë për të përshtatur plotësisht objektet e xhamisë. Tre punëtorë do të përdorin printerin robotik 3D, i cili do të printojë dy metra katrorë në orë.

Projekti është hapi i fundit i emiratit në strategjinë e tij të xhamisë 3D në Dubai, i nisur në vitin 2016 nga sundimtari Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum. Nisma synon të pozicionojë Dubain në krye në fushën e teknologjisë deri në vitin 2030. Ndërkaq, zhvilluesit e resortit, “Red Sea Global” shpresojnë të hapin për publikun “Sheybarah Resort”, i cili do të jetë në Arabinë Saudite, deri në vitin 2024.

Ai do të vendoset në ishullin e pabanuar Shaybara, që ndodhet 45 minuta me varkë nga kontinenti. Sipas zhvilluesve, siti është shtëpia e një mjedisi shumë të larmishëm me rizoforë të dendur, një florë të larmishme, plazhe me duna me rërë të bardhë dhe banime koralesh.