10 shenjat që tregojnë se i dashuri juaj po lufton me shëndetin e tij mendor!

Të flasësh për shëndetin mendor nuk është kurrë gjëja më e lehtë. Por një studim i ri ka treguar se të rinjtë britanikë kanë më shumë gjasa të vuajnë në heshtje kur kanë të bëjnë me një ngjarje serioze të jetës, në vend që të kërkojnë ndihmë. Një sondazh me 1,000 njerëz të moshës 15-25 vjeç zbuloi se dy të tretat (66 për qind) ose kanë kaluar një traumë serioze ose janë duke përjetuar një të tillë.

Dhe gati një në 10 (tetë për qind) nuk kishte pasur kurrë një diskutim me dikë që mund t’i ndihmonte. Ata që arritën të kontaktuan iu deshën pak më shumë se pesë muaj për të kërkuar mbështetje dhe këshilla. Arsyet kryesore për këtë përfshinin mosdëshirën për të qenë një ‘barrë’, frikën për t’u gjykuar dhe thjesht të mos dish se ku të drejtohesh.

Dhe shtatë në 10 menduan se kishte një stigmë rreth çështjeve si shëndeti mendor, të pastrehët, abuzimi dhe papunësia e papritur. Për ata që ende nuk kanë kaluar nëpër ndonjë çështje serioze, 59 për qind pretenduan se do të përpiqeshin ta zgjidhnin vetë përpara se të përpiqeshin të merrnin ndihmë me vetëm gjashtë për qind që mendojnë të kërkojnë ndihmë nga shoqatat e bamirësisë.

Shqetësimet më të zakonshme për të cilët të rinjtë kishin të ngjarë të heshtin ishin shëndeti mendor (38 përqind), problemet me borxhet (34 përqind) dhe vështirësitë për të gjetur punë (24 përqind). Dhe këto mund t’i bëjnë njerëzit të ndihen të shqetësuar (43 përqind), të shqetësuar (46 përqind) dhe të prekshëm (37 përqind). Por 37 për qind besonin se ose nuk ka shumë ndihmë, ose nuk ka fare ndihmë për të rinjtë në këto rrethana.

Ndërsa nga 53 për qind që kanë njohur dikë që po kalon një krizë në jetën e tyre, 42 për qind thanë se ky person qëndroi i heshtur për të për ‘një kohë të gjatë’. Hulumtimi u porosit nga Fondacioni KFC për të shënuar partneritetin e tij me Comic Relief, duke mbledhur 3 milionë funte që nga viti 2019. Së bashku, bamirësitë kanë mbledhur fonde në një përpjekje për të ndihmuar organizatat në komunitetet lokale duke ofruar hapësira të sigurta sociale, mentorim, punësim dhe aftësi sociale për të rinjtë.

Pozitivisht, 52 për qind e të rinjve britanikë të anketuar përmes OnePoll thanë se do të konsideronin të shkonin në një profesion që ndihmon të rinjtë të merren me çështje serioze kur të ishin më të rritur. Me qendër në Blackpool, një nga organizatat e mbështetura nga Fondacioni KFC dhe Comic Relief është Streetlife.  Kaitlyn, 19 vjeçe, përfituese e organizatës, tha:

Ne ndërtojmë lidhje mes njerëzve dhe të gjithë e njohin njëri-tjetrin, kështu që është diçka për të cilën jam vërtet mirënjohëse. Unë besoj se nëse më shumë njerëz do të flisnin për përvojën e tyre dhe atë që kanë kaluar, do të ndihmonte për ta bërë më të lehtë për njerëzit e tjerë.

 

Nëse mendoni se një mik i dashur mund të jetë duke luftuar me shëndetin e tyre mendor, ka 10 sjellje që duhen mbajtur parasysh. Sipas Mind, ata mund të:

  • të shmangin ngjarjet dhe aktivitetet sociale që zakonisht i pëlqejnë
  • kanë vështirësi të kujtojnë ose të përqendrohen në gjëra
  • keni vështirësi për të fjetur, ose jeni duke fjetur shumë
  • ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës
  • keni humbje të oreksit, ose hani shumë në mënyrë alternative
  • të pini duhan më shumë se zakonisht
  • kanë një dëshirë të ulët seksuale ose humbasin interesin për seksin
  • kanë vështirësi të mendojnë qartë ose të marrin vendime
  • jeni të shqetësuar ose lëvizni shumë ngadalë
  • kanë dhimbje fizike pa ndonjë shkak fizik të dukshëm