Botë e Çuditshme

76-vjeçari në Mbretërinë e Bashkuar kthen librin pas 58 vjetësh, biblioteka heq dorë nga gjoba!

Stafi i Bibliotekës Dudley të Anglisë u surprizua pasi një burrë erdhi për të kthyer një libër që e kishte huazuar 58 vjet më parë. Sipas bibliotekës, 76-vjeçari David Hickman erdhi për të kthyer librin e vonuar që mori në vitin 1964, ai grumbulloi tarifa marramendëse për shkak të vonesës prej 42,340 £. Sipas raportit të publikuar në ‘Metro News’, Hickman ishte 17 vjeç kur mori librin “Ligji për shoferët”.

Gazeta raportoi se ai e huazoi librin për të ndihmuar veten të dilte nga telashet pasi pati një aksident me makinë në atë kohë. Ai i tha mediave se po u bënte me dorë vajzave nga Shkolla e Lartë për Vajza në Dudley kur papritur makina e tij doli në mes të rrugës, vetëm për të mësuar më vonë se makina me të cilën u përplas i përkiste kryebashkiakut të qytetit, këshilltarit WGK Griffiths. Hickman u shpreh:

Makina ime ishte një Ford Popular i vitit 1947 dhe, në ato ditë, nëse kishit makinë, ishit në ‘krye të zinxhirit ushqimor’ kur vinte puna për të tërhequr vëmendjen e vajzave. Ua bëja me dorë vajzave që vinin nga shkolla dhe makina ime u fut në mes të rrugës. U trondita kur pashë kryetarin e bashkisë. Unë e huazova librin për të parë nëse kisha ndonjë mbrojtje.

Ai kujtoi se si nëna e tij ishte zemëruar për ngjarjen kur ai shkoi në gjykatë.

Nëna ime u tërbua kur shkova në gjykatë. Njerëzit ishin më të shqetësuar për respektimin e autoritetit në atë kohë. Unë madje u përpoqa të blija rezervat e gazetave që renditnin titujt e ditës në mënyrë që ajo të mos e shihte.

Hickman tha se ai mbeti i zënë duke u marrë me çështjen ligjore dhe vazhdoi të shtynte kthimin e librit në bibliotekë, më në fund e vendosi në sirtarin e dhomës së tij dhe pasi u largua nga vendlindja e tij dhe u zhvendos në Londër, ai harroi plotësisht kthimin e librit. Megjithatë, pas 58 vitesh, 76-vjeçari më në fund vendosi të kthehej në vendlindje dhe ta kthente librin në bibliotekë. Raporti thoshte se Hickman do të ishte gjobitur me 52,400 dollarë si tarifa të vonuara. Sipas rregullave të bibliotekës, huamarrësit i ngarkohet një gjobë prej 20 centësh për çdo ditë. Megjithatë, biblioteka hoqi dorë nga akuzat pasi dëgjoi të gjithë historinë. Bibliotekarja e Dudley, Sharon Whitehouse, tha se libri së shpejti mund të ketë një shtëpi të re në Muzeun Black Country.