Art & Kulturë Botë e Çuditshme

Zbulohet biblioteka e madhe personale e Charles Darwin!

Biblioteka e madhe personale e natyralistit dhe biologut me ndikim Charles Darwin do të publikohet në internet e plotë për herë të parë. Shkencëtarët thonë se koleksioni i librave tregon për “sferën e jashtëzakonshme” të kërkimit të Darvin. Katalogu prej 300 faqesh do të prezantojë në detaje koleksionin personal të librave të shkencëtarit, i cili përbëhet nga 7,400 tituj dhe 13,000 vëllime. Regjistrimet e mëparshme përfshinin vetëm 15% të bibliotekës. Këto përfshinin libra, pamflete dhe revista mbi tema të tilla si biologjia, gjeologjia, filozofia, psikologjia dhe feja, si dhe arti, historia dhe udhëtimet.

Shumica e veprave janë në anglisht, edhe pse gjysma janë botuar në gjuhë të tjera, gjermanisht, frëngjisht, italisht, spanjisht, holandisht dhe danezisht. Projekti, i titulluar “The Complete Work of Charles Darwin Online”, u desh 18 vjet për t’u përfunduar dhe publikimi i tij përkon me 215 vjetorin e lindjes së Darvinit. Ai u drejtua nga Dr John Van Wych nga Departamenti i Shkencave Biologjike, Universiteti Kombëtar i Singaporit.

Projekti përfshin gjithashtu një rindërtim virtual të bibliotekës me 9300 lidhje me kopjet e veprës që janë në dispozicion falas. Darvini vdiq në 1882 dhe inventari i shtëpisë së tij regjistroi më shumë se 2000 libra të lidhur. Studiuesit përdorën një katalog 426 faqesh të shkruar me dorë nga viti 1875 dhe krahasuan shkurtesat e tij për të zbuluar 440 tituj të panjohur që ishin fillimisht në bibliotekë.