Art & Kulturë Lifestyle Magazine

Edhe pse nuk ishte ekspert në atë fushë, një arkeolog gjen një gjerdan mahnitës ari të lidhur me Henry VIII!

Ishte një zbulim i një përmase të tillë saqë detektori amator që e zbuloi, humbi për fjalë dhe eksperti që zbuloi misteret e tij kaloi dy vjet duke e hulumtuar. Charlie Clarke kishte vetëm gjashtë muaj që zbulonte metalin kur, në vitin 2019, ai zbuloi një varëse ari në Warwickshire, në rajonin West Midlands të Anglisë.

Varësja përmban simbolet e mbretit Tudor Henry VIII dhe gruas së tij të parë Katerina e Aragonit, në një zinxhir të përbërë nga 75 lidhje, të bashkangjitura nga një lidhje varëse e emaluar në formën e një dore. E para nga gjashtë gratë e Henry VIII, Katherine u martua me Henrin në 1509. Me peshë 300 gram, varësja në vetvete është në formë zemre. Njëra anë është e zbukuruar me një trëndafil Tudor të ndërthurur me një kaçubë shege që rritet nga e njëjta degë. Ana e pasme tregon shkronjat H dhe K, për Henry dhe Katherine, të lidhura së bashku. Të dyja anët janë të shkruara me shkrimin “TOVS + IORS” poshtë, një lojë fjalësh me fjalën franceze “toujours” që do të thotë “gjithmonë”.

Ishte thjesht e jashtëzakonshme. Askush nuk mendonte se do ta nxirrte atë, veçanërisht unë gjatë jetës sime dhe ndoshta edhe nëse mund të kisha edhe 30 jetë të tjera.

Ende i ri në botën e zbulimit të metaleve, Clarke u konsultua me një ekspert në Regton, një dyqan në Birmingham dhe kontaktoi Muzeun Britanik si dhe mjekun ligjor për t’i njoftuar ata për atë që kishte gjetur. Pasi varësja u dorëzua, Muzeu Britanik kreu analiza shkencore për të përcaktuar nëse ishte vërtet një varëse Tudor apo thjesht bizhuteri kostume. Një nga këto teste, nuk ofrohen më shumë detaje për të shmangur dhënien e informacionit që mund t’i lejojë njerëzit të krijojnë objekte mashtruese, duke e datuar objektin para vitit 1530.

Ky objekt sapo ka dalë nga toka pothuajse sikur të kishte rënë nga qielli. Ne kemi një mundësi për të studiuar një objekt që nuk i është nënshtruar të gjitha këtyre proceseve të renditjes që njerëzit kanë marrë historikisht. Ne po marrim diçka që është në një farë kuptimi informacion i papërpunuar.