Food & Drink

Efektet e padëshirueshme që shkakton mungesa e vitaminës D!

Vitamina D ose lënda ushqyese e diellit luan jo një, por disa role në mirëqenien tonë. Ajo forcon imunitetin, kockat dhe dhëmbët, por tani një studim i ri thotë se kjo vitaminë mund të ndikojë gjithashtu në ritmin e humbjes së muskujve. Humbja e masës muskulore me moshën është një krizë, e cila mund ta bëjë jetën e përditshme sfiduese dhe të komplikojë detyrat themelore. Edhe pse është e domosdoshme me moshën, një studim i ri thotë se mungesa e vitaminës D mund të përshpejtojë ritmin e humbjes së muskujve me moshën. Studimi, i cili u shfaq në “Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research”, vlerësoi 3205 të rritur të moshës 50 vjeç e lart për të dalë në përfundim.

Në fillim të studimit, asnjë nga pjesëmarrësit nuk humbi masën muskulore me moshën, megjithatë gjatë katër viteve të ardhshme, njerëzit që kishin mungesë të vitaminës D kishin 70 për qind më shumë gjasa të vuanin nga humbja e masës muskulore. Ekspertët morën në konsideratë edhe faktorë të tjerë si marrja e suplementeve të vitaminës D ose të qenit pacient me osteoporozë. Në fillim të studimit, njerëzit me mungesë të vitaminës D u konsideruan 78 për qind më të rrezikuar për këtë gjendje në krahasim me ata që merrnin mjaftueshëm lëndë ushqyese.

Vitamina D njihet si lëndë ushqyese e diellit për një arsye. Trupi i njeriut e prodhon lëndën ushqyese vetë dhe natyrshëm kur lëkura është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit. Por ekzistojnë gjithashtu edhe burime dietike të saj, si p.sh.:

  1. Kërpudha
  2. Qumështi
  3. Vezët
  4. Salmon
  5. Sardelet
  6. Vaji i mëlçisë së merlucit

Si të ruani masën muskulore me kalimin e moshës?

Për të mbajtur masën muskulore në nivele të shëndetshme, rekomandohet:

  1. Ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë D
  2. Marrja e mjaftueshme e kalciumit
  3. Ngrënia e proteinave pa yndyrë si salmoni, pula dhe gjeldeti