Botë e Çuditshme

Gjendet në Jerusalem unaza e floririt 2300-vjeçare!

Një unazë ari 2300-vjeçare u gjet së fundmi gjatë gërmimeve në Jerusalem, e cila ndryshoi imazhin e përgjithshëm të qytetit në atë kohë. Atë e zbuloi një grua shtatzënë. Është e mundur që unaza të sjellë njohuri të reja për origjinën e Jeruzalemit. Ishte zbukuruar me një gur të çmuar të kuq dhe i përkiste ose një fëmije ose një vajze. Unaza e ka origjinën nga epoka helenistike.

Një punëtore e gjeti unazën duke shoshitur dheun. Ajo është pjesë e një ekipi që punon në gërmimet arkeologjike të nisura bashkërisht nga Instituti i Izraelit për Antikitetet dhe Universiteti i Tel Avivit. Në kantierin “Qyteti i Davidit” po kryhen gërmime. Punonjësja tha se:

Papritmas pashë diçka që shkëlqente. Menjëherë bërtita se e kisha gjetur unazën. Është një pjesë shumë emocionuese, nuk e gjen diçka të tillë çdo ditë. Jam shumë e lumtur!

Stili i unazës tregon epokën persiane dhe helenistike të hershme të fundit të shekullit të 4-të deri në fillim të shekullit të 3-të para Krishtit. “Në atë kohë, njerëzit filluan të preferonin arin me gurë të çmuar mbi arin e gdhendur”-thuhet në deklaratë.