Health & Beauty

Jo vetëm zorrët tuaja, mungesa e kësaj lënde ushqyese gjithashtu ndikon edhe në sistemin tuaj nervor!

Duke qenë një nga lëndët ushqyese më të rëndësishme që trupi ynë ka nevojë, mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në shumë probleme shëndetësore, të cilat përfshijnë çrregullime të sistemit imunitar, gastrit, anemi, organe të përflakur, humbje të shikimit, rrahje të zemrës dhe madje edhe probleme të shëndetit mendor si p.sh. stresi dhe çrregullimet e ankthit.

Vitamina B12, sipas ekspertëve të shëndetit, bën shumë gjëra për trupin tuaj. Lënda ushqyese ndihmon në krijimin e ADN-së dhe qelizave të kuqe të gjakut. Meqenëse trupi juaj nuk e prodhon vitaminën B12, ju duhet ta merrni atë nga ushqimet me bazë shtazore ose nga suplementet dhe kjo duhet të bëhet rregullisht. Kjo vitaminë e tretshme në ujë është jashtëzakonisht e rëndësishme për të mbajtur sistemin nervor të shëndetshëm dhe të funksionojë mirë.

Megjithatë, sipas ekspertëve, mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në “dëmtime të përhershme neurologjike”. Revista shëndetësore “CNS Neuroscience and Therapeutics” vëren se manifestimet e mëparshme janë përgjithësisht delikate ose asimptomatike, por nëse zhvillohen probleme neurologjike, ato mund të jenë të pakthyeshme. Shërbimet Kombëtare të Shëndetit kanë një listë të problemeve neurologjike që mund të hasni nëse i mungon vitamina B12 në trup:

Probleme me shikimin

Të paktën 2 për qind e njerëzve të cilëve u mungon mjaftueshëm vitamina B12 në trupin e tyre vuajnë nga neuropatia optike, e cila rezulton në humbje progresive, dypalëshe dhe pa dhimbje të shikimit, e shoqëruar me shikim jonormal të ngjyrave dhe skotoma qendrore.

Humbje kujtese

Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë dëmtim të njohjes dhe kujtesës së bashku me një ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirjeje, që ekspertët besojnë se është për shkak të mielinimit të dobët. Në këtë situatë, mjekët thonë se ka një rritje të lartë të niveleve të acidit metilmalonik dhe homocisteinës në serum.

Paraestezia

Pamjaftueshmëria e vitaminës B12 në trup mund të shkaktojë parestezi, një sëmundje serioze me mungesë të pakthyeshme që shkakton degjenerim të palcës kurrizore, duke e dëmtuar përfundimisht atë përgjithmonë.

Neuropatia periferike

Kur ka mungesë të vitaminës B12 në trup, ajo shkakton demielinizimin e nervave në sistemin nervor periferik dhe qendror duke ju dhënë humbje të ndjeshmërisë në nervat periferikë dhe dobësi në ekstremitetet e poshtme tek të rriturit e moshuar.