Botë e Çuditshme

Lexon që në moshën 2-vjeçare, vogëlushja futet në Librin e Rekordeve Guinness!

Leximi i fjalëve me zë të lartë që të rriturit shkruajnë në një tabletë mund të mos jetë mënyra se si shumë fëmijë kalojnë ditëlindjet e tyre të dyta, por Isla McNabb nga Kentaki e festoi ditëlindjen e saj të dytë pikërisht në atë mënyrë, gjë që mund ta bëjë atë anëtaren më të re të Mensa.

Duke folur për Librin e Rekordeve Guinness, prindërit e Isla-s, Jason dhe Amanda McNab, thanë se e kuptuan se inteligjenca e vajzës së tyre duhej të vlerësohej pasi kushëriri i saj i dha asaj një tabletë si dhuratë për ditëlindjen e saj të dytë. Babai tregoi se kishte shkruar fjalën “e kuqe” në dërrasën e zezë dhe Isla ishte në gjendje t’ia lexonte atë, edhe pse ajo ishte rreth katër ose pesë vjet më e vogël se mosha kur shumica e fëmijëve zakonisht e fitojnë këtë aftësi.

Pas kësaj, prindërit e Isla-s filluan të vinin re fjalë të shkruara me shkronja shumëngjyrëshe nëpër shtëpi. Letrat ishin vendosur pranë divanit që shkruante “divan”. Në atë moment, Amanda McNab sugjeroi që Isla t’i nënshtrohej një testi inteligjence, gjë që ata e bënë. “Edhe pse psikologu që testoi Isla punon me fëmijë të talentuar, ai zakonisht nuk i teston fëmijët, ai bëri një përjashtim këtë herë,”-tha Jason.

Rezultati, thotë ai, ishte 99% në testin e IQ “Stanford-Binet” dhe Isla ishte dy vjeç e gjysmë në atë kohë. Më 2 qershor 2022, Rekordet Botërore Guinness e renditën Isla si anëtaren më të re të Mensa-s në botë. Isla e ka kuptuar se kjo arritje ka tërhequr vëmendjen e mediave, ajo e ka parë veten në televizion dhe ndonjëherë kërkon nga prindërit që t’i shfaqin videot e saj në YouTube. Megjithatë, në pjesën më të madhe, ajo mbetet e pavetëdijshme për IQ-në e saj jashtëzakonisht të lartë.