Botë e Çuditshme

Lindi më shumë se 300 pasardhës, qeni ndihmës del në pension!

Një qen udhërrëfyes që ka lindur më shumë se 300 këlyshë është tërhequr nga puna për bamirësi. Ylli i “Banbury Guide Dogs”, “Trigger”, i quajtur “Babai i Qenve”, është tërhequr nga programi i mbarështimit të bamirësisë pasi ka lindur një total prej 323 këlyshësh.

Qeni 9-vjeçar lindi 39 pjellë, duke përfshirë një në vitin 2021 me 16 këlyshë, që ishte një numër rekord për qentë udhërrëfyes. Organizata bamirëse shpreson që djali i tij Billy mund të vazhdojë trashëgiminë e Trigger. Guide Dogs tha se pasardhësit e Trigger kishin sjellë pavarësi dhe besim në jetët e njerëzve të verbër dhe me shikim të dobët në të gjithë Britaninë, duke përfshirë Londrën, Glasgow, Cardiff dhe Isle of Wight.

Organizata bamirëse është edukuar nga 294 këlyshë të Trigger dhe 29 këlyshë të tjerë kanë lindur nga bashkëpunimet e tij me organizata të tjera bamirëse për qentë ndihmës dhe shkollat e qenve udhërrëfyes. Dy nga pjellat e tij kanë lindur jashtë vendit në Francë dhe Holandë, duke ndihmuar në krijimin e partneriteteve të qenve udhërrëfyes në të dy vendet. Pjella e fundit e Trigger përbëhet nga pesë vajza të quajtura Jenny, Rita, Hermione, Sandy dhe Indy, dhe një djalë, Billy.

Ndërkaq, hulumtuesit së fundmi kanë zbuluar arsyet se përse disa njerëz janë më të lidhur me kafshët sesa me njerëzit. Studimi, i cili është publikuar në revistën “Society and Animals”, është kryer nga hulumtuesit Jack Levin dhe Arnold Arluke. Studiuesit kanë dashur ta kuptojnë arsyen se përse disa njerëz brengosen më shumë për qentë sesa për njerëzit.

Eksperimenti kryesisht është përqendruar për të testuar nëse njerëzit pikëllohen më shumë nga abuzimi i kafshëve apo nga abuzimi i një personi tjetër. Sipas eksperimenteve, njerëzit kanë tendenca që më shumë të pikëllohen kur kafshët abuzohen sesa për dhimbjen e njerëzve. Ky reagim ka ndryshuar vetëm kur viktima ka qenë fëmijë. Kjo mund të jetë për shkak se qentë janë gjithmonë më të dobët pavarësisht moshës, ndërkaq njerëzit e rritur besohet ta kenë kapacitetin për ta mbrojtur veten.