Botë e Çuditshme

Një pendë zogu shitet në ankand për çmimin marramendës!

Një pendë deti nga Zelanda e Re konsiderohet tashmë më e shtrenjta në botë. Kjo është pendë e shpendëve Huia e ruajtur mirë, e cila tashmë është zhdukur doli së fundmi në ankand dhe u shit për më shumë se 26,000 euro. “Tani është pendë më e shtrenjtë e shitur ndonjëherë në ankand”-thekson gazeta Guardian në një artikull.

Çmimi i pendës së zezë tejkaloi shumë vlerësimet fillestare të ekspertëve. Shitja e mëparshme rekord ishte për një tjetër pendë të zogut Hiuia, në vitin 2010, e cila arriti në 8,400 dollarë. Penda e zogut të detit Huia peshon rreth 9 gram, duke e bërë atë shumë më të vlefshëm se ari. Kjo do të thotë se, për gram, çmimi i tij arrin 5,169 dollarë ndërsa një gram ar kushton 127 dollarë, sipas të dhënave më të fundit nga Gold Broker.

Huia ishte më i madhi nga speciet e zogjve të Zelandës së Re, i njohur për këngën e tij të bukur, por kryesisht për pendët e tij të zeza me shkëlqim, me majë të bardhë në fund të bishtit. Pamja e fundit e konfirmuar e një Huia ishte në vitin 1907, megjithëse besohet se ka jetuar deri në vitet 1920.