Botë e Çuditshme Design

Njerëzit po bëjnë mobilje nga kartoni dhe shikoni se si duken…

Në lagjen e pasur të Mayfair në Londër, Galeria Fumi, një hapësirë moderne dizajni, po shfaq një koleksion të ri mobiljesh. Kjo nuk do të ishte befasi nëse nuk do të ishte për materialin e papërshtatshëm nga të cilat janë bërë këto karrige dhe tavolina: kartoni.

“Box” është ideuar nga projektuesi britanik i mobiljeve Max Lamb dhe përdor kuti kartoni që ishin ndërtuar në studion e tij.

E kam shumë të vështirë t’i hedh gjërat. E gjej bukurinë në mbeturina, ose gjëra që tashmë ekzistojnë dhe tashmë janë asgjësuar.

Edhe pse është një nga materialet më të lira në dispozicion, kartoni po përdoret gjithnjë e më shumë për të krijuar mobilje të nivelit të lartë dhe të përballueshëm. Ndërsa stilistë të ndryshëm po eksperimentojnë me materialin për të krijuar pjesë, të tjerë po shfrytëzojnë potencialin e tij si një opsion në dukje i qëndrueshëm për të arreduar shtëpinë tuaj.

Kuti kartoni të prera, të palosura, të montuara dhe të shtruara. Ajo që ka rezultuar është një koleksion intrigues mobiljesh, që ruan elementë të estetikës së kutisë së kartonit, forma kubiste dhe logot e paketimit, por i zhvillon ato me formime skulpturore të papritura, kompozime dhe bojëra dheu.

Pavarësisht perceptimit të materialit si i dobët, pjesët janë projektuar për t’i bërë ballë përdorimit praktik. Forca e tyre rezulton nga mënyra se si Lamb ndërtoi shtresa kartoni të valëzuar, lloji më rezistent ndaj goditjeve.