Bota

Përveç luanit më të vjetër në Kenia, vriten edhe gjashtë luanë të tjerë!

Një nga luanët e egër më të vjetër në Kenia u vra nga barinjtë dhe qeveria ka shprehur shqetësimin pasi gjashtë luanë të tjerë u goditën me shtiza në një fshat të shtunën, duke e çuar në 10 numrin e vrarë vetëm javën e kaluar. Luani mashkull i quajtur Loonkiito ishte 19 vjeç dhe u përshkrua si i dobët nga zëdhënësi i Shërbimit të Kafshëve të Egra në Kenia, Paul Jinaro, i cili tha se ai u largua nga parku kombëtar Amboseli në një fshat në kërkim të ushqimit të enjten mbrëma.

Pak ditë më pas, gjashtë luanë të tjerë nga i njëjti park kombëtar u shtizën nga barinjtë pasi vranë 11 dhi në zonën e Mbirikani, qarku Kajiado. Vdekjet e çuan në 10 numrin e luanëve të vrarë nga barinjtë javën e kaluar në konfliktin e përshkallëzuar të njeriut dhe kafshëve të egra që ka shqetësuar qeverinë. Ministrja e turizmit Peninah Malonza u takua me banorët vendas në zonën e Mbirikani të dielën dhe u kërkoi atyre që të mos gjuanin luanët endacakë dhe në vend të kësaj t’i drejtohen shërbimit të kafshëve të egra.

Qeveria dhe grupet e ruajtjes kanë një program kompensimi për barinjtë, bagëtia e të cilëve vritet nga kafshët e egra. Por barinjtë janë bërë më mbrojtës pasi kanë humbur bagëtinë nga një thatësirë që është cilësuar si më e keqja në dekada në rajonin e Afrikës Lindore. Craig Miller i grupit të konservimit të Fondacionit “Big Life” tha se:

Vrasja e Loonkiito ishte për të ardhur keq sepse ai ishte luani më i vjetër në parkun kombëtar Amboseli. Luanët e egër rrallë jetojnë 15 vitet e fundit.