Botë e Çuditshme

“Zona e Vdekjes”/ Spencer Matthews kërkon trupin e vëllait të humbur në malin Everest!

Ish-ylli i Made in Chelsea, Spencer Matthews, ka kërkuar trupin e vëllait të tij më të madh në malin Everest. Në vitin 1999, Michael Matthews u bë britaniku më i ri që arriti majën e malit në moshën 22-vjeçare. Megjithatë, disa orë më vonë ai u zhduk dhe nuk u pa më. Më shumë se dy dekada më vonë, Spencer është duke ndjekur hapat e fundit të Michael në një përpjekje për të gjetur trupin e tij, duke regjistruar përvojën në një dokumentar të ri të titulluar “Finding Michael”.

Michael u zhduk 8000 metra mbi nivelin e detit në një zonë të njohur si “Zona e Vdekjes”, një lartësi ku nivelet e oksigjenit janë të pamjaftueshme për të mbështetur jetën e njeriut. Michael ishte “gjithçka për mua”, thotë Spencer, i cili ishte vetëm 10 vjeç kur vëllai i tij më i madh u zhduk. Krijimi i dokumentarit i lejoi ish-yllit të realitetit të zbulonte pamjet e vëllait të tij që ai as nuk e dinte se ekzistonin.

Spencer zbulon se një video e pabesueshme e ekspeditës së vëllait të tij në vitin 1999 ishte “sjellur në tryezë” nga Dave Rodney, një alpinist kanadez që kishte qenë me Michael në udhëtim. Rodney e ka përshkruar Michael si “shokun më të mirë që mund të kisha shpresuar ndonjëherë në mal” dhe tha se ishte i përulur dhe i nderuar që ishte në film.

Dokumentari i Disney+ sheh aventurierin Bear Grylls dhe alpinistin Nirmal Purja gjithashtu të marrin pjesë në përpjekjen e rikuperimit. Prezantuesi televiziv dhe producenti ekzekutiv Grylls u takua me Michael disa muaj para se të nisej për t’u ngjitur në Everest. Vetë Grylls u ngjit në Everest në vitin 1998 në moshën 23 vjeçare.

Patjetër që pati një takim mendjesh dhe shpirti me një djalë të ri që donte të qëndronte në krye të botës. Natyrisht, atëherë kur ndodhi katastrofa dhe Michael nuk u kthye në shtëpi, ishte një goditje shkatërruese për të gjithë. Njëzet vjet më vonë të shikoja Spencer tani si burrë, si baba, si një bashkëshort që donte të përpiqej të rikuperonte trupin e tij dhe të tregonte historinë e Michael ishte një privilegj për të qenë një pjesë e vogël e tij.