Botë e Çuditshme

Arkeologët zbulojnë qytetin më të vjetër me perla në Gjirin Persik!

Një grup arkeologësh në Emiratet e Bashkuara Arabe thanë të hënën se ata kanë gjetur atë që ata besojnë se është qyteti më i vjetër me perla në Gjirin Persik në ishullin Sinniyah, në lindje të emiratit Umm al-Quwain. Sipas Departamentit të Turizmit dhe Arkeologjisë Umm al-Quwain, qyteti prej 12 hektarësh funksionoi midis fundit të shekullit të 6-të dhe mesit të shekullit të 8-të, para qytetërimit islamik. Gjetjet e studiuesve zbulojnë se qyteti është një nga vendbanimet më të mëdha të mbijetuara të urbanizuara të gjetura ndonjëherë në atë që sot është Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe besohet se ka strehuar mijëra banorë, shumë prej të cilëve mbështeteshin në industrinë e perlave.

Shtëpitë e komunitetit u ndërtuan nga shkëmbinjtë e plazhit vendas dhe materialet e mjedisit përreth dhe çatitë e tyre ishin prej trungjeve të palmave. Ndërsa vendbanimet e tjera të perlave dihet se kanë ekzistuar në rajon, ky është veçanërisht unik, tha Timothy Power, profesor i asociuar i arkeologjisë në Universitetin e Emirateve të Bashkuara Arabe. Jo vetëm për shkak të moshës dhe madhësisë së komunitetit, por edhe sepse nuk ishte sezonal, funksiononte gjatë gjithë vitit, tha ai.

Ky është një renditje tjetër vendbanimesh, ky është një qytet i duhur.

Sipas Departamentit të Turizmit Umm al-Quwain, praktika e perlave, e cila përfshin zhytësit që marrin perlat nga midhjet e gjetura në dete dhe liqene, ka qenë pjesë e trashëgimisë së rajonit për më shumë se 7000 vjet. Power shtoi:

Ne e dimë nga klauzolat historike se kishte tregje të tjera të rëndësishme të perlave në këtë periudhë Në momentet e pikut për tregun e perlave, një numër i madh njerëzish ishin të përfshirë në industri.