Botë e Çuditshme

Për herë të dytë në histori, një rekord prej 3 personash kanë përfunduar një nga garat më të vështira në botë!

Për herë të dytë në historinë e garës, tre atletë rekord kanë përfunduar Maratona rraskapitëse Barkley, një garë e pazakontë dhe pothuajse e pamundur që mbahet çdo vit në Tenesi. Ultramaratona e famshme, ideja e vrapuesit Gary Cantrell (i njohur më mirë me pseudonimin e tij Lazarus Lake ose “Laz”), zhvillohet në Parkun e Shtetit Frozen Head të Tenesit. Rruga u frymëzua nga arratisja nga burgu në vitin 1977 e James Earl Ray, i cili vrau Rev. Martin Luther King Jr.

Gara përbëhet nga pesë sythe prej rreth 20 milje secila, për një total prej 100 deri në 130 milje nëpër male me një rritje lartësie prej rreth 63,000 këmbë. Atletët e drejtojnë kursin për tre ditë dhe netë pa gjumë dhe nuk ka stacione ndihme, telefona apo GPS për të ndihmuar me navigimin. Të humbasësh, si dhe të rrëzohesh dhe të lëndohesh është e barabartë me kursin. Ultramaratona është shënuar me pika kontrolli unike pa pilot, secila prej të cilave përmban një libër me kapak. Atletët duhet të shqyejnë një faqe që korrespondon me numrin e tyre të fletëve dhe të kenë në dorë të gjitha faqet e librit në fund të çdo cikli për të vërtetuar se kanë arritur në çdo pikë kontrolli.

Për shkak të një sërë sfidash unike që paraqet gara, vetëm 17 individë e kanë përfunduar garën që nga fillimi i saj në 1986. Për pesë vitet e fundit, askush nuk e ka përfunduar garën, tha Cantrell për CNN. Por këtë vit më në fund e thyen atë seri: tre atletë, francezi Aurélien Sanchez, amerikani John Kelly dhe belgu Karel Sabbe, përfunduan pesë xhiro djallëzore brenda afatit kohor prej 60 orësh të premten. E vetmja herë tjetër që tre vrapues përfunduan garën ishte në vitin 2012, sipas Cantrell.

Faleminderit të gjithëve për mbështetjen dhe shpresoj se disa nga ato që ne zbulojmë atje janë një përvojë e përbashkët. Ose, nëse të gjithë jemi vetëm një tufë idiotësh që vrapojnë nëpër pyll, kjo të paktën është argëtuese.