Art & Kulturë

William Kentridge po ndan historitë e patreguara të afrikanëve që shërbyen në Luftën e Parë Botërore!

Në një skenë që shtrihet 50 metra e gjerë, një ansambël aktorësh, kërcimtarësh dhe muzikantësh mblidhen së bashku për të eksploruar historinë e harruar të afrikanëve në Luftën e Parë Botërore. Artisti i mirënjohur afrikano-jugor William Kentridge është krijuesi i “The Head & The Load”, një përvojë zhytëse teatrale që sjell në jetë historinë komplekse të Afrikës së fillimit të shekullit të 20-të. Djali i avokatëve kundër aparteidit, Kentridge është i njohur për stilin e tij të veçantë artistik që kombinon ilustrimin, animacionin dhe filmin për t’u përballur me çështjet e drejtësisë sociale. Në këtë shfaqje, Kentridge edhe një herë merr një qasje multidisiplinare për të angazhuar audiencën.

Shfaqja fillimisht u shfaq premierë në Tate Modern, në Londër, në vitin 2018 për të shënuar 100-vjetorin e përfundimit të Luftës së Parë Botërore. Më pas do të luhej në Johannesburg, por u detyrua të bënte një pauzë gati tre-vjeçare për shkak të pandemia Covid-19. Në dhjetor 2022, në Art Basel Miami, shfaqja u rikthye në skenë për herë të parë që nga premiera në Londër. Tani, me hapjen e tij në Teatrin Joburg, “The Head & The Load” po bën debutimin e tij të shumëpritur në kontinentin të cilit i bën homazhe.

Histori të pathëna

Titulli është marrë nga një proverb ganez, “Koka dhe ngarkesa janë hallet e qafës”. Ai i referohet barrës që duhet të mbanin afrikanët, si gjatë Luftës së Parë Botërore ashtu edhe në dekadat që pasuan. Kentridge konsideron ndikimin më të madh të konfliktit në Afrikë, siç janë efektet e tij në kolonializëm dhe mënyrat në të cilat ai riformësoi kulturën dhe identitetin në të gjithë kontinentin. Sipas vlerësimeve, më shumë se 2 milionë afrikanë u përfshinë në përpjekjet e luftës për vendet që i kolonizuan. Por Kentridge i tha CNN gjatë një interviste në Art Basel Miami se sakrifica e bërë nga afrikanët në Luftën e Parë Botërore shpesh injorohet në portretizimin e konfliktit në media. “The Head & The Load” thellohet në kontekstin social dhe politik të kohës, duke hedhur dritë mbi shumë komunitete afrikane që luajtën një rol në konflikt, nga portierët dhe infermieret te ushtarët dhe spiunët.

Një kolazh teatror

Produksioni paraqet muzikantë dhe kërcimtarë, hijet e të cilëve kërcejnë pas tyre në një ekran 10 metra të lartë, mbi të cilin vizatimet dhe animacionet e Kentridge janë projektuar gjatë gjithë shfaqjes. Imazhet e tij përfshijnë zogj të mbivendosur në listat e ushtarëve të vrarë në aksion, harta që përshkruajnë rrugën e konfliktit dhe pamjet arkivore të liderëve afrikanë. Kentridge gjithashtu përfshin disa nga veprat e tij të mëparshme në shfaqje, të tilla si “Plumbi ka lënë tytën”.

Titulli i saj i referohet idesë se historia juaj po vazhdon pavarësisht nëse jeni gati për të apo jo.

Partitura origjinale nga kompozitori Philip Miller dhe drejtoresha muzikore Thuthuka Sibisi është bezdisëse, por e bukur, duke ndërthurur ritmet afrikane dhe tonet klasike që i shtojnë thellësi emocionale shfaqjes, me trumpetistë, violinistë, këngëtarë dhe muzikantë të tjerë të shpërndarë nëpër skenë.