Bota Botë e Çuditshme

Alpinisti ngjitet në ‘kurorën e trefishtë’ të rrallë të Everestit!

Një udhërrëfyes i njohur malor amerikan ka arritur “kurorën e trefishtë” të rajonit të rrallë të malit Everest të ngjitjes së majave Everest, Lhotse dhe Nuptse në një sezon, tha një firmë ecjeje të premten, ndërsa numri i të vdekurve të sezonit në malin më të lartë në botë arriti në 12. Garrett Madison, 44 vjeç, u ngjit në Lhotse, majën e katërt më të lartë në botë me 8,516 metra (27,939 këmbë) të enjten, një ditë pasi bëri ngjitjen e tij të 13-të në Everest, në 8,849 metra (29,032 këmbë), tha kompania Ishwari Pauadelides e , e cila po ndihmon Madison me logjistikë.

Madison, i cili zotëron kompaninë Madison Mountaineering me bazë në Seattle, u ngjit në majën më të vogël, por teknikisht të vështirë Nuptse, në 7,855 metra (25,770 këmbë), më 8 maj.

Është shumë e vështirë të ngjitesh të tre majat në një sezon të vetëm dhe vetëm disa alpinistë të tjerë e kanë bërë atë.

Më vete, zyrtari i Departamentit të Turizmit Khim Lal Gautam tha se shtetasi kanadez Petrus Albertyn Swart, 63 vjeç, i cili u sëmur në “zonën e vdekjes” ndërsa po shkonte në majën e Everestit vdiq të enjten, duke e çuar numrin total të vdekjeve të sezonit në mal në 12. Të paktën tre alpinistë të tjerë mungojnë ose janë jashtë kontaktit. Zyrtari i kompanisë së ecjes, Paudel tha se Madison shoqërohej nga tre alpinistë sherpa në të tre majat.

Ne jemi jashtëzakonisht krenarë për ekipin dhe këtë arritje të jashtëzakonshme.

Alpinisti britanik Kenton Cool, i cili u ngjit në kurorën e trefishtë në vitin 2013, tha se Garrett ishte një “udhëheqës i pamposhtur ekspedite” i cili në heshtje vazhdon punën e tij.

Kur u ngjita në atë që u bë e njohur si Kurora e Trefishtë brenda një sezoni, thashë se nuk do të bëhej më për 10 vjet. Jam i lumtur tani që 10 vjet më vonë është Garrett ai që ka arritur të arrijë të njëjtën arritje… bravo!!

Cool, 49 vjeç, javën e kaluar vendosi një rekord të ri prej 17 majave të Everestit, majës më të lartë në botë, nga një alpinist i huaj. Një nepaleze, Kami Rita Sherpa, këtë javë u ngjit në Everest për herë të 27-të, më së shumti nga çdo alpinist.