Health & Beauty Lifestyle

Pse njerëzit pikëllohen për të famshmit në të njëjtën mënyrë si për familjarët e tyre?

Miliona njerëz po mbajnë zi për vdekjen e fundit të Matthew Perry. Fansat e serialit “Friends” po i bëjnë homazhe në rrjetet sociale dhe disa janë mbledhur jashtë godinës ku “jetoi” gjashtëshja e njohur për të shprehur pikëllimin e tyre për vdekjen e tij.

Vdekja e një njeriu të famshëm mund të çojë në emocione të komplikuara, shpjegojnë terapistët.

“Është krejtësisht normale të pikëllohesh për vdekjen e një personi të famshëm dhe shumica prej nesh janë prekur nga humbja e dikujt të famshëm në një moment”, tha terapistja Nicolette Leanza për The Post.

Megjithëse shumica e fansave nuk e kanë takuar kurrë Perry-n, terapistja Aniesa Hanson thotë se ne shpesh krijojmë lidhje të thella dhe emocionale me të famshëm.

“Në fakt ne lidhemi me imazhin që kemi për atë person sepse nuk e kemi takuar në jetën reale”, theksoi ajo, duke shtuar se ka disa njerëz të famshëm që janë të përfshirë në momentet tona të zhvillimit dhe ngjarjet e rëndësishme të jetës.

Të famshmit shpesh e përmbushin rolin e mentorëve apo mbështetjes që na mungonte, beson ajo dhe shton se “kur jemi të trishtuar, luajmë një album të artistit tonë të preferuar që do të na gëzojë”.

“Kështu bëhen pjesë e jetës sonë të famshmit. Kur ata vdesin, vdes edhe një pjesë e vogël prej nesh”, përfundon ajo.

Kur të kërkoni ndihmë?

Përveç kësaj, nëse flasim për vdekjen e një aktori, mund të kemi kujtime nga një nga filmat apo seritë e tij, e kështu kujtime nga ajo kohë në jetën tonë reale.

“Çelësi është të jesh mirënjohës për kujtimet pozitive dhe të fiksohesh në to, jo trishtimin,” thotë psikoterapisti Tom Kersting për Reader’s Digest.

Sipas Kersting, është e vështirë të shohësh të famshëm si të vdekshëm, sepse ne i admirojmë dhe lavdërojmë ata. Disa reagime ndaj humbjes janë normale, por nëse jemi aq të pushtuar nga trishtimi dhe dëshpërimi sa nuk mund të funksionojmë në jetën tonë të përditshme, duhet të kërkojmë ndihmë.

“Trishtimi është trishtim. Injorimi i ndjenjave të trishtimit nuk do të ndihmojë. Në fakt, mund të bëjë të kundërtën. Por të ndihesh i pashpresë dhe përdorimi i substancave për të përballuar dhimbjen e një humbjeje është një tregues i qartë se keni nevojë për ndihmë profesionale,” vëren Hanson.