Health & Beauty Lifestyle

Puna në orët e vona të natës nuk qenka aq fitimprurëse, ja çfarë mund të shkaktojë ajo!

Puna me turne të natës mund të dëmtojë kujtesën deri në 79 për qind te të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuar, sugjeron një studim. Hulumtimet e mëparshme kanë vërtetuar se puna me turne e cila i referohet çdo orari pune që ndodh jashtë orarit tradicional të punës nga 9 e mëngjesit deri në 17:00 ka efekte të rëndësishme shëndetësore.

Një ekip analizoi të dhënat për 47,811 të rritur që përfshinin informacione mbi punësimin, oraret e punës dhe rezultatet e testeve të funksionit njohës. Një në pesë pjesëmarrës raportoi se ishte ekspozuar ndaj një lloj pune me turne në karrierën e tyre. Ata që punonin me turne të natës në punën e tyre aktuale kishin 79 për qind shkallë më të lartë të dëmtimit kognitiv krahasuar me ata që bënin vetëm punë ditore.

Dhe ata që kishin punuar në turne të natës gjatë punës së tyre më të gjatë kishin 53 për qind norma më të larta. Autorët thanë se prishja e ritmit cirkadian – ora jonë e trupit mund të jetë fajtori. Duke shkruar në revistën Plos One, ekipi nga Universiteti i York-ut në Kanada tha:

Gjetjet sugjerojnë një lidhje të mundshme midis ekspozimit të punës në turne dhe dëmtimit të funksionit njohës. Ne spekulojmë se stimujt përçarës cirkadian mund të luajnë një rol në neurodegjenerimin duke kontribuar në dëmtimin kognitiv.

Russell Foster, profesor i neuroshkencës cirkadiane në Universitetin e Oksfordit, tha se përfundimi se puna në turne të natës rrit rrezikun e dëmtimit kognitiv ishte i rëndësishëm. Ai shtoi:

Zbulime të tilla pajtohen me studimet e bazuara në laborator dhe në terren – për shembull në pilotët e linjave ajrore me distanca të gjata – se ndërprerja e gjumit dhe ritmit cirkadian është e lidhur me rezultate më të dobëta shëndetësore, duke përfshirë reagime të dëmtuara emocionale dhe njohëse.

Hulumtimet e mëparshme zbuluan se puna në turne të natës ishte gjithashtu ‘e lidhur në mënyrë të konsiderueshme’ me një rrahje të parregullt dhe të shpejtë të zemrës.