Food & Drink Health & Beauty

Efekti që ka në imunitetin tuaj ëmbëlsuesi i përdorur në pijet energjike Monster dhe Red Bull!

Ëmbëlsuesit e zakonshëm të përdorur në pijet e gazuara dietike mund të shtypin përgjigjet imune ndaj kancerit dhe sëmundjeve të tjera, sugjeron një studim. Shkencëtarët zbuluan se konsumimi i një sasie të madhe të sukralozës uli aktivizimin e një lloji të qelizave të bardha të gjakut tek minjtë. Nëse ëmbëlsuesi i gjetur në Red Bull dhe Sprite pa sheqer zbulohet se ka efekte të ngjashme te njerëzit, ai mund të përdoret për të trajtuar njerëzit me çrregullime autoimune, si diabeti i tipit 1, thanë ata.

Studiuesit thanë se gjetjet e tyre nuk duhet të tingëllojnë këmbanat e alarmit për ata që duan të sigurojnë se kanë një sistem imunitar të shëndetshëm ose të shërohen nga sëmundjet. Profesoresha Karen Vousden, e Institutit Francis Crick, tha:

Ne shpresojmë të krijojmë një pamje më të madhe të efekteve të dietës në shëndet dhe sëmundje. Një ditë ne shpresojmë se mund të këshillojmë për dietat që janë më të përshtatshme për pacientët individualë, ose të gjejmë elementë të dietës sonë që mjekët mund t’i shfrytëzojnë për trajtim. Duhen më shumë kërkime dhe studime për të parë nëse këto efekte të sukralozës tek minjtë mund të riprodhohen te njerëzit. Nëse këto gjetje fillestare qëndrojnë te njerëzit, ato një ditë mund të ofrojnë një mënyrë për të kufizuar disa nga efektet e dëmshme të kushteve autoimune.

Sukraloza është një ëmbëltues artificial, rreth 600 herë më i ëmbël se sheqeri, që përdoret zakonisht në pije dhe ushqime, por efektet që ka në trup nuk janë kuptuar ende plotësisht. Minjtë në studim, të botuar në Nature, u ushqyen me sukralozë në nivele të barabarta me pirjen e rreth 30 filxhanëve kafe të ëmbël në ditë, ose 10 kanaçe me një pije të gazuar dietetike.

Minjtë e ushqyer me dieta që përmbanin doza të larta të sukralozës ishin më pak të aftë të aktivizonin qelizat T – një lloj qelize të bardhë të gjakut – në përgjigje të kancerit ose infeksionit. Nuk u pa asnjë efekt në llojet e tjera të qelizave imune. Studiuesit shpresojnë se gjetjet mund të çojnë në një mënyrë të re të përdorimit të dozave shumë më të larta terapeutike të sukralozës tek pacientët. Dr Julianna Blagih tha:

Ne kemi treguar se një ëmbëlsues i përdorur zakonisht, sukraloza, nuk është një molekulë plotësisht inerte dhe ne kemi zbuluar një efekt të papritur në sistemin imunitar. Ne jemi të prirur të eksplorojmë nëse ka lloje ose procese të tjera qelizash që ndikohen në mënyrë të ngjashme nga ky ëmbëlsues.

Njerëzit që pinë sasi normale të ëmbëltuesve nuk do të ekspozohen ndaj niveleve të përdorura në këtë studim. Dr Fabio Zani tha:

Ne nuk duam që njerëzit të heqin mesazhin se sukraloza është e dëmshme nëse konsumohet gjatë një diete normale të ekuilibruar, pasi dozat që kemi përdorur te minjtë do të ishin shumë të vështira për t’u arritur pa ndërhyrje mjekësore. Ndikimi në sistemin imunitar që vëzhguam duket i kthyeshëm dhe ne besojmë se mund të jetë me vlerë të studiohet nëse sukraloza mund të përdoret për të përmirësuar kushte të tilla si autoimuniteti, veçanërisht në terapitë e kombinuara.