Bota

Historike/ Joe Biden do të marrë pjesë në një grevë, hera e parë për një president në detyrë!

Joe Biden pritet t’i bashkohet në grevë anëtarëve të sindikatës së Bashkuar të Punëtorëve të Automjeteve (UAW) në Michigan. Kjo është hera e parë në Historinë e SHBA që një president në detyrë merr pjesë në një grevë.

Sipas historianëve asnjë president në detyrë nuk ka marrë pjesë në një grevë, madje edhe gjatë mandatit të presidentëve më shumë pro sindikatës si Franklin Delano Roosevelt dhe Harry Truman. Theodore Roosevelt kishte thirrur udhëheqësit e punës në Shtëpinë e Bardhë në mes të një greve historike të minatorëve në 1902.

“Asnjë president nuk ka hyrë në grevë,” tha Eric Loomis, një profesor në Universitetin e Rhode Island dhe një ekspert në historinë e punës në SHBA. Presidentët historikisht “e kanë shmangur pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë në greva. Ata e shihnin veten më shumë si ndërmjetës. Ata nuk e ndjenin se ishte vendi i tyre të ndërhynin drejtpërdrejt në një grevë ose aksion industrial”.

Gjatë grevës së UAW, Biden argumentoi se prodhuesit e automjeteve nuk kishin bërë mjaftueshëm për të kënaqur sindikatat. Ndër të tjera, kërkesat e UAW përfshijnë një rritje pagash prej 40% dhe paga të plota për një javë pune 32 orëshe.

Biden dhe demokratë të tjerë po mbrojnë në mënyrë më agresive kredencialet e presidentit pro-punëtorëve në një kohë kur Donald Trump po përpiqet të përfitojë nga pakënaqësia e sindikatave në shtetet kryesore si Michigan dhe Pensilvania.

Shtëpia e Bardhë ka thënë se presidenti nuk do të “ndërhyjë në negociatat”, megjithëse pritet të flasë.