Botë e Çuditshme Lifestyle Tech Travel

Ju njohim me ashensorin e jashtëm më të lartë në botë!

Mes ndërtimeve arkitekturore, ka disa që tërheqin më shumë vëmendjen tonë, siç janë ato që mbajnë një rekord Guinness. Ky është rasti, për shembull, me urën më të gjatë të varur në botë, Urën Sky, në Republikën Çeke. Në këtë grup ndërtimesh është edhe ashensori i jashtëm më i lartë në botë. Ai quhet Bailong dhe njihet ndryshe edhe si “Ashensori i Njëqind Dragonjve”.

Ishte viti 1999 kur filloi ndërtimi i tij, me një kosto të vlerësuar prej rreth 16,5 milionë euro në atë kohë dhe bashkë me të u thyen disa rekorde, si për përmasat, ashtu edhe për shpejtësinë e lëvizjes. Përveç kësaj, pamjet që ky ashensor ofron përfshijnë një park madhështor që shumë besojnë se frymëzoi peisazhin e filmit të famshëm “Avatar”.

Vendndodhja e tij e lakmueshme, brenda Parkut Kombëtar Pyjor Zhangjiajie, në Hunan, është pikërisht një nga arsyet e kritikave ndaj ashensorit. Ekspertët vendas u ankuan në atë kohë se ndërtimi i tij dëmton peisazhin natyror. Pas inaugurimit, ashensori u mbyll për tre muaj, madje u diskutua për prishjen e tij. Debatet sociale dhe shqetësimet e sigurisë motivuan këtë mbyllje të përkohshme. Megjithatë, 10 muaj më vonë, ashensori u rihap për vizitorët.

Lartësia e tij prej 335 metrash e bën atë, sipas të dhënave lokale, më të gjatin në botë. Libri Guinness e zvogëlon lartësinë e tij në 326 metra dhe në të lexohet: “Ashensori më i lartë në ajër të hapur në botë është Ashensori Bailong, me mure xhami prej 326 metrash, i ndërtuar në faqen e një shkëmbi”. Bailong ka kapacitet për të transportuar maksimumi 46 persona për udhëtim.

Shpejtësia e ngjitjes është 11 km/h, me një kohë totale të ngjitjes rreth 2 minuta, ndërsa mban një kapacitet maksimal prej 4900 kg. Ndërtimi është prej xhami dhe çeliku dhe mund të transportojë rreth 1 380 njerëz në orë (rreth 18 000 në ditë). Për ta bërë realitet këtë punë inxhinierike, u desh të bëheshin tunele dhe vrima të ndryshme në murin e zgjedhur prej guri ranor dhe kuarci, deri në 154 metra thellësi.

Polemika e ashensorit Bailong filloi sepse filloi të ndërtohej pa miratimin e UNESCO-s dhe vetëm pak vite pas katalogimit të këtij parku kombëtar si një sit i Trashëgimisë Botërore. Por, pavarësisht kësaj, puna vazhdoi dhe mijëra njerëz e vizitojnë atë çdo ditë.