Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

Si mund të formësojë emri personalitetin tuaj dhe mënyrën se si ju shohin të tjerët…

Ngrohtësi, mbrojtje, modele. Që nga fëmijëria jonë më e hershme, të gjithë këta faktorë ndikojnë në personalitetin tonë, ato e formësojnë atë. Ne jemi pjesërisht ajo që ata na bënë kur ishim fëmijë. Edhe pse ka diçka tjetër që ndoshta pak thuhet, por që përcakton edhe jetën tonë diçka që prindërit tanë na dhurojnë që nga dita e lindjes. Emri ynë!

Ne u nisëm për të hetuar fuqinë e emrave dhe aftësinë e tyre për të përcaktuar dhe madje edhe për t’i dhënë formë sjelljes. Ne donim të dinim më shumë dhe hasëm në disa teori vërtet të mahnitshme.

Si ndikojnë emrat tanë në mënyrën se si të tjerët na shikojnë?

Brenda secilit vend, disa emra konsiderohen të jenë të zakonshëm dhe të tjerë mund të bëhen shumë të rrallë në varësi të kohës kur shikoni statistikat. Ka edhe të tjera që, për arsye të ndryshme, ne priremi të shoqërohemi me kuptime pozitive ose negative dhe të tjera që tingëllojnë tërheqëse, ekzotike, moderne, ose, përkundrazi, të modës së vjetër. Mund të ketë kuptim të mendohet se ndoshta këto atribute që mbajnë emrat tanë ndikojnë në mënyrën sesi të tjerët na trajtojnë dhe se si ne e perceptojmë veten në njëfarë niveli.

Nëse keni pyetur veten për këtë, mund të mos jeni i pari. Në fakt, disa studime janë kryer për të përcaktuar sesi zgjedhja e një emri mund të formësojë jetën e një personi. Përfundimet e secilit prej këtyre studimeve arrijnë në pak a shumë në të njëjtin drejtim. Po, zgjedhja e një emri mund të ketë pasoja në jetën tonë, si pozitive ashtu edhe negative.

Shpesh thuhet, për shembull, se emrat me më shumë tinguj “kumbues”, të tillë si Owen ose Lauren, priren të shoqërohen me njerëz emocionalë dhe miqësorë më shpesh sesa ata që përfshijnë shkronja mbyllëse ose të “shurdhër”, të tilla si Jack ose Katie. Kjo mund të jetë sepse këta të fundit kanë tinguj të shkurtër dhe më të papritur dhe mund të shoqërohen me njerëz ekstrovertë, të zgjuar dhe të gjallë në një nivel të vetëdijes sonë.

Kjo marrëdhënie shumë e veçantë midis karakterit të dikujt dhe mënyrës së të qenit me emër. Kjo pasqyrohet shumë qartë në trillime kur bëhet fjalë për emërtimin e personazheve kryesorë. Ekziston edhe një degë e etimologjisë që studion emrat, të quajtur onomastikë. Dhe ashtu si në libra, personazhet e këqij kanë emra që tingëllojnë keq gjithashtu. Në jetën reale, emrat që njerëzit i konsiderojnë “të çuditshëm”, jopopullor ose që vijnë me konotacione negative mund të kenë një ndikim negativ në vetëvlerësimin e personit që duhet të quhet i tillë për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Kjo është kryesisht për shkak të 2 arsyeve të veçanta, që në një moment bashkohen për të krijuar stuhinë e përsosur. Nga njëra anë, egoja jonë mund të ndihet e lënduar sepse nuk na pëlqen emri ose ajo që përfaqëson për ne. Nga ana tjetër, njerëzve të tjerë mund të mos ju pëlqejë. Dhe shumica e njerëzve do të gjejnë një mënyrë për t’ju ​​bërë të ditur për këtë, e cila nuk është e mrekullueshme, ndonjëherë mund të jetë edhe të dyja.

Siç ndodh shumë shpesh në gjëra të tjera, emrat gjithashtu mund të zgjojnë paragjykime. Këto mund të kenë një origjinë shoqërore, kulturore, madje edhe gjuhësore. Kështu shumë njerëz arrijnë në përfundimin se një person që ka një emër më “kumbues”, i cili shpesh shqiptohet me më shumë rrjedhshmëri sesa emrat e tjerë, është një person i këndshëm. Nga ana tjetër, njerëzit që kanë emra më të gjatë dhe më “të papritur” kanë më shumë gjasa të gjykohen si të vetmuar në mjedisin e tyre.

Studime të tjera duket se e theksojnë këtë ide edhe më shumë duke sugjeruar që fëmijët me emra të rrallë ose të pazakontë do të kenë më shumë gjasa të vuajnë nga disa çrregullime emocionale sesa fëmijët me emra të zakonshëm.  Por nëse jeni një nga njerëzit që mban një emër të pazakontë, mos u shqetësoni, nuk janë të gjitha lajme të këqija për ju. Në fakt, ka edhe disa pika shumë pozitive për të pasur një emër origjinal dhe unik. Hulumtime të tjera kanë vërtetuar se ndërsa një emër i zakonshëm mund të ndihmojë një fëmijë të bëhet më i pranuar nga të tjerët në një afat të shkurtër, dikush me një emër që konsiderohet ekzotik, i çuditshëm ose i pazakontë mund të përcjellë një ndjenjë unike.

Duke vepruar kështu, ai mund të formojë një personalitet që është në përputhje me një karakter të jashtëzakonshëm, i cili mund të rezultojë të jetë një tipar shumë i vlefshëm në varësi të mënyrës se si menaxhohet. Kreativiteti, mendjehapur, rrugët e pazakonta të karrierës dhe strategjitë e suksesshme të biznesit janë vetëm disa nga karakteristikat kryesore që shumë studime shkencore kanë arritur t’i lidhin me njerëzit që janë zgjedhur të mbajnë një emër të pazakontë gjatë gjithë jetës së tyre.

Emra “të rrumbullakët” dhe “të mprehtë”

Fakti që ne e lidhim një emër me një fytyrë dhe madje edhe me një personalitet të caktuar, nuk varet vetëm nga moda, nga ajo që është e zakonshme ose jashtë zakonit në shoqërinë të cilës i përkasim. Ajo lidhet gjithashtu me diçka që mund të kuptohet si thjesht gjuhësore. Për shembull, ne po mendojmë për tingullin e shkronjave dhe se si i kombinojmë ato për t’i kuptuar ato. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit priren të bëjnë gjykime bazuar vetëm në mënyrën se si tingulli i shkronjave përbëjnë një emër.

Studimet sugjerojnë se truri ynë tenton të lidhë tinguj të veçantë me forma gjeometrike. Për shembull, tingulli i shkronjave “b”, “m”, “l” dhe “o” më shpesh perceptohet si i rrumbullakët. Nga ana tjetër, tingulli i shkronjave si “k”, “t”, “v” dhe “i” shpesh interpretohet si i mprehtë.

Bazuar në atë, ne do të paraprijmë një imazh të personit. Për shembull, një emër “i butë” shoqërohet me dikë të këndshëm, emocional, të përgjegjshëm dhe disi të prekshëm. Nga ana tjetër, ne mund t’i atribuojmë emrin “të ashpër” ose “të mprehtë” dikujt që të jetë një personalitet i fortë dhe i guximshëm.

Emrat neutral ndaj gjinisë

Robin, Jesse, James, Jamie, Jodie, Alex, Brennan, Charlie, Cameron ose Leighton janë të gjithë emra neutralë ndaj gjinisë. Kjo do të thotë se ato mund të përdoren për njërën gjini ose tjetrën në varësi të vendit dhe kohës kur përdoren. Dhe këtu përsëri, stereotipet, normat kulturore, besimet dhe paragjykimet tona hyjnë në lojë për t’i dhënë një karakter emrit dhe personit që e mban atë.

Disa studime që janë kryer në këtë drejtim zbulojnë se burrat me emra androgjinë shpesh mendohet se kanë personalitete dhe karakteristika më pak mashkullore në përgjithësi. Nga ana tjetër, përfundimi i kundërt është gjetur se është i vërtetë për gratë. Studiuesit kanë shkuar një hap më tej dhe hipotezojnë se gratë me emra neutralë ndaj gjinisë kanë më shumë gjasa të kenë sukses në vendin e punës dhe se fëmijët me emra neutralë ndaj gjinisë në fakt mund të kenë një kohë më të vështirë kur bëhet fjalë për integrimin shoqëror në shkollë ose qarqe të reja.

Të gjitha këto përfundime nuk do të thotë se vetëm një emër do të përcaktojë stilin e jetës së një personi. Sidoqoftë, ai flet për mënyrën sesi paragjykimet tona ndonjëherë mund t’i atribuojnë karakteristika të caktuara bartësit të një emri mbi të tjerët, pavarësisht nëse këto karakteristika përkojnë në të vërtetë me personalitetin ose pamjen fizike të personit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi ne as nuk mund të jemi të vetëdijshëm se po ndodh. Gjërat që ndodhin në libra dhe lloje të tjera të trillimeve janë shembuj të qartë të kësaj. Emrat zgjidhen për një personazh me cilësi të caktuara sepse besohet se emri flet për ato cilësi.