Health & Beauty Lifestyle

Fëmijët që ushqehen me gji për të paktën një vit kanë 38% më shumë gjasa për të dalë mirë në provime, sipas studimit të ri!

Ushqyerja me gji për më gjatë mund t’i ndihmojë fëmijët të dalin më mirë në provimet e tyre. Fëmijët që ushqeheshin me gji për të paktën një vit kishin 38 për qind më shumë gjasa për të marrë një rezultat të lartë në provimin e tyre GCSE në anglisht, krahasuar me fëmijët që nuk ushqeheshin me gji, zbuloi një studim. Këta fëmijë kishin 39 për qind më shumë gjasa për të marrë të njëjtën notë të lartë në GCSE të matematikës.

Qumështi i gjirit përmban acide yndyrore të pangopura të rëndësishme, të cilat besohet se nxisin zhvillimin e trurit. Studimi, që përfshin pothuajse 5,000 fëmijë në Angli, zbuloi se ata që ushqeheshin me gji për të paktën katër muaj kishin rreth 12 për qind më shumë gjasa se fëmijët që nuk ushqeheshin me gji për të kaluar të paktën pesë GCSE, përfshirë anglishten dhe matematikën, me ekuivalentin e një B të ulët ose notë e lartë C.

Disa studime të mëparshme që sugjerojnë se fëmijët e ushqyer me gji për më gjatë janë më inteligjentë janë përballur me kritika. Kjo për shkak se ata nuk morën parasysh se fëmijët që ushqehen me gji për një kohë më të gjatë priren të kenë nëna më të arsimuara dhe të pasura, fëmijët e të cilave mund të dalin më mirë në shkollë për shkak të këtyre avantazheve.

Por hulumtimi i ri zbuloi një lidhje midis rezultateve të provimeve dhe ushqyerjes me gji edhe kur llogaritet pozicioni socio-ekonomik i prindërve, bazuar në punën e tyre dhe nivelin e arsimimit. Gjithashtu mori parasysh inteligjencën e nënave, e cila u testua duke u dhënë grave një test fjalori prej 20 fjalësh.

Megjithatë, studiuesit vënë në dukje se ndryshimi në rezultatet e provimeve lidhur me faktin nëse adoleshentët ushqeheshin me gji është ‘modest’ dhe ata nuk shikuan faktorë të tjerë duke përfshirë pasurinë familjare të fëmijëve drejtpërdrejt, gjë që mund të bënte një ndryshim të mëtejshëm në arritjet e tyre në shkollë. Dr Reneé Pereyra-Elías, autori kryesor i studimit nga Universiteti i Oksfordit, tha:

Rezultatet më të mira të provimeve duket se janë një tjetër nga përfitimet e njohura të ushqyerjes me gji, dhe kështu ushqyerja me gji duhet të inkurajohet, por vetëm aty ku është e mundur për femrat. Për ata që nuk janë në gjendje të ushqehen me gji, nuk duhet të ndihen fajtorë dhe të shqetësohen për arritjet akademike të fëmijës së tyre, pasi dallimet që pamë në rezultatet e provimeve lidhur me ushqyerjen me gji nuk ishin të mëdha.

Studimi, i botuar në revistën Archives of Disease in Childhood, shqyrtoi 4,940 fëmijë të lindur midis 2000 dhe 2002, të cilët ishin pjesë e Studimit të Kohortës së Mijëvjeçarit të mëparshëm. Pothuajse një e treta e këtyre fëmijëve nuk ishin ushqyer kurrë me gji, bazuar në një anketë të nënave që ishte pjesë e studimit. Pjesa tjetër e fëmijëve u ndanë në grupe, bazuar në kohëzgjatjen e ushqyerjes me gji, duke filluar nga më pak se dy muaj deri në më shumë se një vit.

Studiuesit e Oksfordit analizuan rezultatet e GCSE për këta fëmijë të shkollave shtetërore, disa prej të cilëve u vlerësuan nga A* në F, por shumica e të cilëve iu dha sistemi i ri modern i notimit nga 1 në 9. Fëmijët e ushqyer me gji për të paktën një vit kishin 25 për qind më pak gjasa të dështonin GCSE-në e tyre angleze, me më pak se 4, ose ekuivalentin e një D ose më të ulët sipas sistemit të vjetër, krahasuar me ata që nuk ushqeheshin fare me gji.

Studiuesit shikuan rezultatin total të fëmijëve nga 90, bazuar në sistemin e ri të notimit, për tetë GCSE-të më të larta të arritura nga secili nxënës, me anglisht dhe matematikë të dyfishuar, sepse ato janë një pjesë thelbësore e kurrikulës. Në përgjithësi, fëmijët që ushqeheshin me gji për më gjatë dolën më mirë në provime, megjithëse rezultatet më të forta u panë tek ata që ushqeheshin me gji për më shumë se një vit.