Art & Kulturë

Piktura të rralla të Basquiat u ribashkuan 41 vjet pas shfaqjes së anuluar!

Më shumë se katër dekada pasi Jean-Michel Basquiat dhe galeristët e tij anuluan një ekspozitë kontestuese në Itali me tetë piktura të sapo porositura, një ekspozitë e re po ribashkon të gjitha veprat për herë të parë. “Basquiat: The Modena Paintings”, i cili do të hapet muajin e ardhshëm në Fondation Beyeler në Basel, Zvicër, përfshin “The Guilt of Gold Teeth”, i cili u shit për 40 milionë dollarë në Christie’s në 2021.

Në vitin 1982, galeristi italian Emilio Mazzoli e ftoi Basquiat të bënte veprat për një shfaqje të vetme, duke siguruar ambiente pune dhe pajisje për pikturë. Artisti i grafitit ka pikturuar mbi kanavacë të hedhura të përdorura nga një artist tjetër, Mario Schifano, duke skalitur “Modena” në anën e pasme. Por komplikimet për pagesën e veprave çuan në anulimin e ekspozitës së planifikuar në Evropë, pikërisht kur ai po arrinte famë botërore. Secila prej veprave në shkallë të gjerë tani mbahet në tetë koleksione të veçanta private në SHBA, Azi dhe Zvicër.

Në një intervistë të vitit 1985 me New York Times, Basquiat nënvizoi se sa shumë nuk i pëlqente përvoja e Modenës. “Ata e vendosën atë për mua, kështu që unë do të më duhej të bëja tetë piktura në një javë,” tha ai. Ndërkohë, puna në ambientet e magazinës së siguruar e ndjente atë “si një fabrikë, një fabrikë e sëmurë”, shtoi ai. “E urreja”. Punimet gjetën blerës të rinj nëpërmjet tregtarit të Basquiat në Nju Jork në atë kohë. Sam Keller, drejtori i Fondacionit Beyeler, i tha Gazetës Art:

Me çdo brez të ardhshëm, rëndësia e punës së Basquiat po rritet më tej. Kombinimi i tij i imazheve dhe fjalëve që i referohen kulturës së lartë dhe popullore, historisë, shkencës, sociale dhe ekonomike. padrejtësia ishte vërtet përpara kohës së tij dhe më e rëndësishme sot se kurrë. Pikturat e Modenës u krijuan më shumë se 40 vjet më parë dhe nuk janë shfaqur kurrë së bashku më parë. Do të jetë emocionuese t’i ribashkojmë më në fund.Vlera mesatare e sigurimit të secilës prej këtyre veprave është 100 milionë dollarë me grupin e tetë veprave që arrijnë në 800 milionë dollarë.

Bumi i tregut për Basquiat vazhdon me veprat kryesore të artistit të ndjerë të rrugës amerikane që dominojnë sezonin e shitjeve në Nju Jork këtë muaj. “Moon View”, i vitit 1984, nga koleksioni i manjatit të ndjerë të muzikës Mo Ostin, do të shfaqet në bllokun e Sotheby’s më 16 maj, me një vlerësim të lartë prej 10 milionë dollarësh. Po atë javë, Christie’s ofron “El Gran Espectaculo (Nil)” nga viti 1983, nga koleksioni i stilistit italian të modës Valentino Garavani, më 15 maj me një vlerësim rreth 45 milionë dollarë.