Health & Beauty Lifestyle

Pse stërvitja në natyrë është më e mirë për ju sesa ajo në ambiente të mbyllura!

Nëse dëshironi të pastroni mendjen dhe të tërheqni vëmendjen tuaj, ecni nëpër një park për 15 minuta. Hulumtimet sugjerojnë se lëvizja e stërvitjes tuaj jashtë mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të zmadhuar përfitimet e saj, jo vetëm për të menduarit, por edhe për shëndetin, lumturinë, fitnesin dhe motivimin, një mesazh në kohën kur temperaturat e pranverës rriten, gjethet e gjetheve, ditët zgjasin dhe jashtë na thërret.

Më konkretisht, një studim i ri, i vogël i efekteve neurologjike të “stërvitjes së gjelbër” që do të thotë aktivitet fizik i bërë në natyrë zbulon se një shëtitje e shkurtër me gjethe përmirëson kujtesën e punës dhe përqendrimin dukshëm më shumë sesa përfundimi i së njëjtës shëtitje të shkurtër brenda.

Takime në këmbë në pyll

“E gjitha filloi me takimet tona në këmbë,” tha Katherine Boere, një kandidate për doktoraturë në neuroshkencë në Universitetin e Torontos, e cila drejtoi studimin neurologjik të ushtrimeve të gjelbra. Ajo dhe kolegët e saj neuroshkencëtarë shpesh ecnin dhe flisnin, tha ajo, e vetëdijshme se sa energjike mund të jetë lëvizja. Boere dyshonte se shëtitjet me dru ishin më produktive sesa qëndrimi brenda, por donte konfirmim.

Ajo kontrolloi studimin, i cili tregoi se ecja, brenda ose jashtë, në përgjithësi rriti rrjedhën e gjakut në tru dhe pastronte mendjet e njerëzve. Por shëtitjet në shumë studime të kaluara zgjatën për 30 minuta ose më shumë, ndërsa takimet peripatetike të Boere ishin gjysma e asaj kohe.

Ushtroni jashtë kundrejt ambienteve të mbyllura

Për studimin e ri, ajo dhe kolegët e saj mblodhën 30 studentë të kolegjit, testuan kujtesën e tyre të punës dhe aftësinë për t’u fokusuar, dhe në ditë të ndryshme, i kërkoi të ecnin për rreth 15 minuta brenda një ndërtese ose jashtë në shtigje të mbuluara me gjethe, përpara se të përsërisnin aftësinë njohëse. Në shumicën e masave, ecja jashtë e kaloi lehtësisht versionin e brendshëm.

Studentët u përqendruan më mirë dhe u përgjigjën më shpejt, rezultate që përputhen me idetë shkencore se si natyra ndikon në mendjet tona, tha Boere. Sipas një teorie të përhapur, vazhdoi ajo, bota natyrore inkurajon edhe më të kërcënuarit mes nesh që të relaksohen, duke ngadalësuar sulmin e përsiatjeve të brendshme për çdo shqetësim të ngutshëm dhe duke e lënë trurin tonë të zhurmshëm të qetë.

Natyra mund ta bëjë më të lehtë ushtrimet e vështira

Efektet mund të shtrihen përtej përmirësimeve të shkurtra në përqendrim, tregojnë studime të tjera, në rritjen e motivimit dhe duke e bërë ushtrimin të ndihet më pak i frikshëm. Në një studim të publikuar vitin e kaluar nga Kina; Të rinjtë, personat joaktivë me obezitet, të cilët filluan të ecnin në një park ose palestër në ditë të ndryshme, raportuan se ndjenin dukshëm më pak stres dhe shijonin më shumë stërvitjen kur dilnin jashtë.

E njëjta gjë ishte e vërtetë në një studim të mëparshëm me burra dhe gra të moshuar, të cilët u thanë studiuesve se ku ushtroheshin zakonisht, kryesisht duke ecur, dhe më pas mbanin gjurmues aktiviteti për një javë. Ata që dolën jashtë vullnetarisht ushtruan për rreth 30 minuta më shumë gjatë javës sesa njerëzit që ecnin brenda. Edhe kur stërvitja është e mundimshme, mund të ndihet jashtëzakonisht më e lehtë dhe më e këndshme kur mjedisi është i lavdishëm.

Shmangni betonin

Megjithatë, ka paralajmërime për përzierjen e natyrës dhe ushtrimeve për të krijuar efektin më të mirë. Thjesht qëndrimi jashtë në vetvete mund të mos jetë i mjaftueshëm nëse jashtë është i kufizuar nga ndërtesa dhe beton. Në një përmbledhje të hulumtimit të kaluar të botuar vitin e kaluar, studiuesit zbuluan se ushtrimet në mjedise të urbanizuara në natyrë të cilat ata i përcaktuan si rrethe tregtare, qendra të qyteteve dhe zona të tjera të ndërtuara me pak pemë ose elementë të tjerë natyrorë priren të ishin më pak të dobishme për mentalitetin e njerëzve shëndet sesa ushtrime të ngjashme në mjedise më të gjelbra dhe të patrazuara, si parqet dhe pyjet.