Lifestyle

Qentë qajnë nga gëzimi, shkenca e konfirmon!

Të gjithë e dimë se kur një qen është i lumtur, tund bishtin. Por për herë të parë, studiuesit japonezë kanë konfirmuar se qentë i tregojnë emocionet duke qarë. Profesori Takefumi Kukusui i Universitetit Azabu u frymëzua për të zbuluar rolin e prodhimit të lotëve te qentë, ndërsa shikonte një nga qentë e tij duke ushqyer foshnjat me gji. Ai vuri re se ajo qante ndërsa i ushqente dhe profesori supozoi se edhe qentë mund të qajnë nga gëzimi. Pas një kërkimi të vogël, ai zbuloi se nuk kishte studime që fokusoheshin në prodhimin emocional të lotëve te kafshët.

Hulumtimi i tij tregon se qentë përjetojnë prodhimin emocional të lotëve. Në fakt, studiuesit matën vëllimin e lotëve të qenve para dhe pas ribashkimit me pronarët e tyre. Ata zbuluan se prodhimi i lotëve të qenve u rrit pasi u ribashkuan me pronarët e tyre, por jo pasi u ribashkuan me një person të njohur që nuk ishte pronari i tyre.

Për të konfirmuar, studiuesit studiuan nëse vëllimi i lotëve të qenit u rrit apo jo duke futur oksitocinë, një kimikat i sekretuar nga truri. Kjo tregoi se ky hormon emocional luan një rol në fenomenin e “qenit që qan”. Siç zbuluan Takefumi Kikusui dhe kolegët e tij, lotët gjithashtu mund të luajnë një rol në lidhjen njeri-kafshë.

Faza e fundit e studimit përfshinte një test në të cilin njerëzve iu kërkua të vlerësonin përshtypjet e tyre për fotografitë e qenve. Pjesëmarrësit vlerësuan fotografitë e qenve me dhe pa lot artificial në sytë e tyre dhe ata në fakt patën një përshtypje më pozitive për qentë me lot.