Lifestyle

Si t’i trajtoni pushimet e festave të fundvitit…

Me ndihmën e ekspertëve, ne ju tregojmë se si t’i trajtoni pushimet e festave të fundvitit:

1.Miratoni një strategji

Miratojeni vetë një strategji. “Në vend që të përpiqeni të zhdukni sfidat që paraqet kjo periudhë e vitit, mund të jetë e dobishme të përpiqeni të pranoni ose të mbështeteni në faktin se mund të jetë e vështirë. Të kesh ndjenja të përziera për marrëdhëniet është një dukuri e natyrshme, veçanërisht kur bëhet fjalë për familjen.

2.Shmangni përsëritjet sezonale

Mbledhja e të gjithëve së bashku nën një çati ka potencialin të ndezë dinamikën e ndërlikuar të familjes më shpejt se një shkrepëse e ndezur në puding me raki. “Marrëdhëniet familjare janë sisteme komplekse, të cilat priren të përjetësojnë modele të gjata të sjelljes midis individëve,” thotë psikologia klinike Dr Lucy Viney, bashkëthemeluese e Klinikës Psikologjike Fitzrovia. “Sjellja e ndërgjegjësimit për këto modele dhe gjetja e mënyrave për të menaxhuar dinamikat e padobishme midis anëtarëve të familjes është një aspekt i rëndësishëm i të mësuarit se si të përballeni me situatat nxitëse në këtë kohë.”

3.Dhurojini vetes kujdesin për veten

Nëse dinamika juaj familjare është e tmerrshme, nuk keni asnjë detyrim të merrni pjesë. Edhe pse, nëse e bëni, kujdesuni për veten. “Shumë njerëz përjetojnë shumë faj kur bëhet fjalë për t’i dhënë përparësi vetes, veçanërisht kur kjo është minuar historikisht nga anëtarët e familjes,” thotë Viney. “Të bësh veten prioritet do të thotë të kujdesesh për trupin dhe mendjen tënde.” Kjo mund të nënkuptojë negocimin e pushimeve me partnerin tuaj.

4.Vizitoni fantazmat e së kaluarës së Krishtlindjeve

Mënyra e parashikueshme se si zhvillohet dinamika e familjes çdo vit mund të përdoret në avantazhin tuaj. Përpara festave, shkruani se si shfaqen këto në familjen tuaj. “Mendoni ndonjë strategji që mund të bëni ose thoni për të menaxhuar situatat”- thotë Viney. “Kjo do t’ju mundësojë më mirë t’i menaxhoni ato në mënyrë efektive.”

5.Mos pini dhe jini të gëzuar

Pirja është një strategji e njohur e përballimit, veçanërisht në darkat e mëdha por alkooli nuk do t’i bëjë anëtarët e vështirë të familjes më pak të bezdisshëm ose ofendues. Alkooli për të përballuar njerëzit ose situatat e vështira mund të ketë disa avantazhe, por gjithmonë i bën gjërat më keq në fund.

6.Praktikoni përshëndetjet e këtij sezoni

Vendosja e kufijve mund të ndihmojë në menaxhimin e dinamikave ndërpersonale të ndërlikuara. Për shembull: “Ndihem i mërzitur kur kthehem në shtëpi për pushime, sepse ka shumë tension të pazgjidhur në familjen tonë. Më duhet një mëngjes i qetë në shtëpi dhe do të bashkohem me ju për drekë.” Ose: “Ndihem i stresuar kur njerëzit më bëjnë pyetje personale për marrëdhënien time, sepse nuk dua ta diskutoj këtë tani. Më duhet që të mos më pyesësh për këtë.”

7.Përvetësoni një rutinë

Në jetën tuaj ka të ngjarë të jeni të aftë në strategjitë për të jetuar mirë si ngrënia e ushqimit me vlera ushqyese, ushtrimet e rregullta dhe gjumë të mirë. Gjatë pushimeve, këto rutina të fituara me vështirësi janë nën presionin unik nga kënaqësia e tepërt e përforcuar nga shoqëria. Merrni të paktën një strategji nga jeta juaj normale (të cilën ju premtoni se nuk do ta merrni më kurrë si të mirëqenë) dhe bëjeni të panegociueshme. Këmbëngulni në rutinën tuaj të rregullt të mëngjesit. Bëni atë që duhet të kujdeseni këtë sezon.

8.Qëndroni në të tashmen

Ju keni duruar kaosin e udhëtimit për ta gjetur veten të rregulluar në dhomën tuaj të mëparshme të dhomës së adoleshencës. “Mungesa e hapësirës fizike dhe vështirësitë në mbajtjen e rutinës mund të jenë shumë shkatërruese dhe të shkaktojnë mendime dhe ndjenja të vështira”, thotë Viney. “Individët me siguri mund të përjetojnë një lloj regresioni ku kujtimet e ruajtura dhe emocionet e ndrydhura rishfaqen, duke i bërë ata të ndihen sikur janë një version më i ri i vetes edhe një herë.” Për të shmangur, qëndroni në të tashmen. Provoni ushtrime të vetëdijes ose nëse nuk e bëni këtë, jepini vetes një dhuratë.

9.Flini gjumë

Gjumi ndikon në energji dhe humor. “Është kaq e rëndësishme që të përpiqeni të qëndroni sa më afër orës normale të gjumit që të jetë e mundur për të ndihmuar në mbajtjen e orës së trupit tuaj të rregullt”, thotë Dr Zoe Gotts, psikologe klinike konsulente në Qendrën e Gjumit në Londër. “T’i japësh vetes mundësi të mjaftueshme për të fjetur dhe një mjedis të rehatshëm është thelbësore, veçanërisht kur je larg shtëpisë.” Edhe nëse jeni në dhomën rezervë, mund të synoni për një gjumë të mirë. Provoni një maskë për sytë dhe qetësohuni!