Botë e Çuditshme

Trafik jo me makina por me dele, çudia në rrugët e Madridit!

Së fundmi delet kanë zëvendësuar makinat në rrugët e Madridit. Barinjtë i grumbulluan ato nëpër rrugët e asfaltuara të kryeqytetit spanjoll, duke i zhvendosur kopetë nga malësitë e freskëta në verë në kullotat e ultësirës në dimër. Vendasit dhe turistët ishin rreshtuar në rrugë për të parë mijëra dele teksa ecnin nëpër qytet, këmbanat rreth qafës së tyre duke ofruar një kolonë zanore të zhurmshme.

Ngjarja vjetore ka filluar në vitin 1994 si pjesë e ‘Fiesta de la Trashumancia’, pasi parlamenti spanjoll njohu rrugët tradicionale që barinjtë përdornin për të grumbulluar bagëtitë e tyre. Vetëm disa shekuj më parë, rruga do t’i kishte çuar ata nëpër një fshat të qetë, por sot i sheh ata të përshkojnë disa nga zonat më të ngarkuara të qytetit, duke përfshirë Plaza Mayor, sheshin kryesor të Madridit. Shikuesit fotografuan dhe bënë video në telefonat e tyre, ndërsa disa fëmijë zgjasnin duart për të përkëdhelur delet.