Health & Beauty

Arsyet që fshihen pas skuqjes së lëkurës së foshnjave nga pelenat!

Nëse keni pasur fëmijë, shanset janë që të keni hasur në skuqje të pelenave në kohën kur ai ka qenë i vogël. Kjo është një ankesë e zakonshme që shumica e prindërve e  vuajnë në një moment me foshnjat e tyre. Por, përpara se të fajësoni veten dhe të ndiheni keq, pediatri i National Health Service, Dr Shruti Nathwani i tha “The Sun” se ka shumë konfuzion rreth asaj që shkakton skuqjen e pelenave.

Jo gjithmonë varet nga fakti se i vogli juaj është ulur në një pelenë të lagur për një kohë të gjatë. Arsyeja e parë befasuese që mund të vuajë i vogli juaj është nëse së fundmi e keni hequr nga gjiri në ushqime të ngurta, shpjegoi Dr Shruti. Ajo tha:

Ndërsa filloni ta ushqeni fëmijën tuaj me ushqime të ngurta, do të zbuloni se jashtëqitja e tyre do të bëhet më e trashë dhe zakonisht me ngjyrë më të errët. Mund të vini re gjithashtu se një ndryshim në dietë ndonjëherë mund të rrisë frekuencën e jashtëqitjes dhe pH që rrit shanset për skuqje të pelenave.

Arsyeja e dytë që fëmija juaj mund të ketë skuqje është nëse ju e keni pastruar shumë atë. Dr Shruti, i cili po punon me Bepanthen tha se ndërsa pastrimi është një pjesë kyçe e rutinës suaj të përditshme, foshnjat me lëkurë të ndjeshme mund të jenë më të prirur ndaj skuqjes. Dr Shruti shpjegoi:

Fshirja luan një rol kyç në heqjen e urinës dhe feçeve, megjithatë disa foshnje mund të kenë lëkurë të ndjeshme dhe fshirja e tepërt ose me forcë mund të irritojë lëkurën e tyre, gjë që në fund mund të rrisë rrezikun e skuqjes së pelenave. Për të provuar dhe parandaluar këtë, unë do të rekomandoja përdorimin e leshit të pambukut dhe ujit të vakët për të pastruar butësisht dhe për të mbajtur pjesën e poshtme të tyre pa irritues. Nëse përdorni peceta, provoni të përdorni peceta pa alkool dhe aromë pasi këto mund të jenë gjithashtu irrituese për lëkurën. Më pas lëreni zonën të thahet ose lëreni butësisht në vend që ta fërkoni dhe pasi të jeni gati, vendosni një pelenë të re.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, Dr Shruti tha se nëse i vogli juaj ka një periudhë diarreje, atëherë kjo mund të shkaktojë edhe një skuqje të keqe. Skuqja e pelenave mund të ndodhë kur lëkura e foshnjës tuaj është në kontakt të zgjatur me urinën dhe feçet, tha ajo. Natyrisht, do të zbuloni se duhet t’i ndërroni pelenat më shpesh kur ata kanë diarre. Mjekja shpjegon:

Për shkak të rritjes së pH të jashtëqitjes dhe rritjes së vëllimit të jashtëqitjes, rreziku i skuqjes së pelenave rritet.

Për të parandaluar shfaqjen e skuqjes së pelenave, Dr Shruti tha se duhet të vazhdoni të ndryshoni pelenën e tyre dhe të përfshini një krem pengues për të ndihmuar në mbrojtjen e lëkurës së tyre. Është e rëndësishme të theksohet se diarreja mund të jetë një shenjë e një ndryshimi në shëndetin e foshnjës tuaj. Ajo këshilloi:

Në këtë rast unë do t’ju rekomandoja të kërkoni udhëzime nga mjeku juaj i përgjithshëm. Diarreja mund të shkaktohet gjithashtu si një efekt anësor i medikamenteve si antibiotikët, kështu që është e dobishme të jeni të vetëdijshëm për këtë.

Në shumicën e rasteve, nëse skuqja po i shkakton të voglit tuaj shqetësim, atëherë një farmacist mund t’ju ndihmojë të rekomandojë një krem ose ilaç për ta trajtuar atë në shtëpi, thotë National Health Service. Ata zakonisht do të sugjerojnë një shtresë të hollë kremi pengues për të mbrojtur lëkurën, ose do të këshillojnë t’i jepni fëmijës tuaj paracetamol për lehtësimin e dhimbjeve, i cili do të jetë i përshtatshëm vetëm për foshnjat mbi dy muajsh. Udhëzimi thotë se duhet të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm ose vizitorin shëndetësor nëse skuqja e pelenave të fëmijës suaj nuk largohet, përkeqësohet ose përhapet në zona të tjera.