Travel

Ja disa mënyra për të parandaluar vjedhjen e makinës suaj!

Automjetet e vjedhura dhe incidentet nga hajdutët janë në rritje, ndaj është e rëndësishme të dini se si ta mbroni makinën tuaj, veçanërisht kur ajo lihet pa mbikëqyrje. Thuhet se një makinë vidhet çdo 10 minuta në Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa vjedhjet e pasurisë dhe dëmtimet kriminale si kyçja e çelësave të makinës dhe prerja e gomave janë një problem i përhershëm. Vjedhja e automjeteve nuk është gjithmonë e parandalueshme, por ka hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të ulur shancet që t’ju ndodhë.

1. Mendoni se ku e parkoni makinën tuaj

Shumica e krimeve të makinave ndodhin gjatë mbrëmjes ose natës, kështu që parkimi pranë llambave të ndritshme të rrugës ose në një zonë të ngarkuar mund t’i pengojë hajdutët. Nëse e dini se ka kamera të instaluara, edhe më mirë. Dhe nëse keni një garazh, përdorni atë ,veçanërisht gjatë natës. Nëse makina juaj është e parkuar në makinën tuaj, instaloni një dritë sensori lëvizjeje ose kamera.

2. Bllokoni automjetin tuaj

Mund të tingëllojë e qartë, por disa shoferë nuk arrijnë ta marrin këtë masë të thjeshtë paraprake. Bllokimi i automjetit tuaj, edhe kur është i parkuar në makinën tuaj ose jeni duke mbushur karburant në një pikë karburanti, zvogëlon shumë mundësinë që ai të jetë në shënjestër të një hajduti. Edhe nëse e keni mbyllur automjetin tuaj, kontrolloni që të mos keni lënë asnjë dritare të hapur. Nëse keni një makinë me pasqyra dyersh që palosen automatikisht kur mbyllen, kjo është mënyra më e lehtë për të kontrolluar nëse e keni mbyllur makinën.

3. Mos e lini motorin në punë

Asnjëherë mos e lini makinën tuaj me çelësat në ndezje ndërsa pastroni automjetin tuaj në dimër. Dihet se hajdutët synojnë zonat e banuara në mëngjeset e ftohta dhe me ngrica, duke kërkuar për makinat ku pronari ka ndezur motorin për të shkrirë xhamin e përparmë dhe më pas ka hyrë brenda për t’u ngrohur. Lënia e automjetit tuaj në punë pa mbikëqyrje gjithashtu e pavlefshme sigurimin tuaj.

4. Hiqni çdo send me vlerë

Lënia e sendeve të tilla si çantat e dorës, laptopët dhe telefonat është një veprim që nuk duhet ta bëni kurrë. Nëse nuk mundeni ose nuk dëshironi të merrni me vete sende me vlerë, atëherë të paktën fshihini ato në bagazh ose ndarjet e tjera të ruajtjes.

5. Mbani dokumentet tuaja në shtëpi

Mos lini regjistrimin e automjetit tuaj, dokumentet e sigurimit dhe të dhënat e shërbimit në makinë, sepse nëse makina juaj është vjedhur, dokumentet do ta bëjnë më të lehtë për hajdutin të pretendojë se është pronar, që do të thotë se mund ta shesin më lehtë.