Bota Tech

26 miliardë skedarë nga Twitter, Dropbox, LinkedIn zbulohen nga studiuesit e sigurisë kibernetike!

Një bazë të dhënash që përmban afërsisht 26 miliardë skedarë në internet u zbulua së fundmi nga studiuesit e sigurisë kibernetike. Rrjedhja ka të ngjarë të jetë më e madhja e zbuluar ndonjëherë deri më sot. Sipas studiuesve të Security Discovery dhe CyberNews, baza e të dhënave e skedarëve arrin 12 terabajt në madhësi dhe ndoshta është krijuar nga një person ose nga një ndërmjetës të dhënash me qëllim shitjen e tyre.

Këta persona mund t’i përdorin këto të dhëna të grumbulluara për një gamë të gjerë sulmesh, si vjedhja e identitetit, mashtrimet e sofistikuara të phishing, sulmet kibernetike të synuara dhe aksesi i paautorizuar në llogari personale dhe të ndjeshme. Përveç të dhënave nga gjigandi kinez i mesazheve Tencent dhe faqja e rrjeteve sociale Weibo, kjo bazë të dhënash përmban gjithashtu skedarë nga përdoruesit e platformave dhe shërbimeve si Twitter, Dropbox, LinkedIn, Adobe, Canva dhe Telegram.

Hetuesit thonë gjithashtu se është e mundur që të gjenden edhe të dhëna nga agjencitë qeveritare në SHBA dhe vende të tjera. Baza e të dhënave duket se përmban kryesisht të dhëna të rrjedhura në mijëra shkelje dhe rrjedhje të të dhënave të kaluara, në vend të skedarëve të rinj. Megjithatë, fakti që kjo bazë të dhënash përfshin kombinime të emrave të përdoruesve dhe fjalëkalimeve do të thotë se ka ende arsye për shqetësim.