Health & Beauty Lifestyle

5 arsye pse gjumi është i rëndësishëm për humbjen e yndyrës!

Sa shumë gjumë bëni mund të jetë po aq e rëndësishme sa ushtrimet dhe ato që hani. Nëse nuk bëni gjumin e nevojshëm që kërkon trupi juaj, truri juaj do të kërkojë energji diku tjetër, si ushqimet me kalori të lartë dhe sheqernat. Janë 2 hormone që kontrollojnë oreksin tuaj, njëri prej të cilëve njihet si hormoni i urisë (ghrelin) dhe tjetri si hormoni i ngopjes (leptina). Këta ‘2 shokë’ janë aty për të balancuar dëshirat tuaja, por mungesa e gjumit i bën ata të çekuilibruar.

Ja disa arsye pse gjumi është i rëndësishëm për humbjen e yndyrës:

1. Mungesa e gjumit mund të rrisë oreksin dhe të përmirësojë mundësinë për t’u bërë obezë.

Hormonet luajnë një rol të rëndësishëm në oreksin dhe rregullimin e gjumit, prandaj kur flini më pak, prishni hormonet tuaja. Kjo, nga ana tjetër, mund t’ju bëjë të dëshironi të hani ushqime me kalori të larta, edhe nëse sapo keni ngrënë një vakt 1 orë më parë.

Çfarë duhet bërë:

1.Flini në një dhomë të errët. Kur jeni të ekspozuar ndaj dritës, ka një shans më të madh që të jetë më e vështirë të bini dhe të qëndroni në gjumë dhe një rrezik më i lartë për obezitet.
2.Merreni lehtë, mos u stresoni shumë. Kjo mund të çojë në gjumë të dobët dhe shtim në peshë.
3.Shkoni në shtrat herët. Kur shkoni në shtrat vonë, merrni më shumë kalori.

2. Fjetja herët parandalon ushqimet e natës vonë.

Ngrënia e ushqimeve gjatë natës bën që metabolizmi ynë të vazhdojë të funksionojë kur duhet të jetë relaksues, duke rezultuar që marrja e kalorive të ruhet si yndyrë. Gjithashtu mund të mos na ndihmojë për të fjetur një gjumë të mirë.

Çfarë duhet bërë:

1.Hani darkë 2 orë para se të shkoni në shtrat.
2.Hani mjaftueshëm gjatë ditës për të bllokuar dëshirat tuaja gjatë natës.
3.Nëse ndiheni vërtet të uritur pas darkës, mos hani ushqime me sheqer. Në vend të kësaj, merrni disa fruta ose kos me pak yndyrë.

3. Gjumi mund të përmirësojë aktivitetin fizik.

Në mënyrë që të merrni energji për stërvitje, ju duhet të pushoni plotësisht dhe kur jeni të pushuar, trupi juaj zhvillon hormonin e rritjes, i cili bën që muskujt në trup të rriten. Hormoni i rritjes zakonisht aktivizohet gjatë gjumit dhe nëse ju mungon gjumi, atëherë ai shtypet, duke rezultuar në një shans më të vogël për të djegur yndyrën. Është gjithashtu mjaft e rrezikshme të stërvitemi kur jemi të lodhur, veçanërisht kur ngremë pesha. Në rast lëndimi, hormoni i rritjes ndihmon në përshpejtimin e procesit të shërimit, prandaj është e rëndësishme që të pushoni plotësisht.

4. Gjumi mund të ulë dëshirën për sheqer.

Mund të mos jetë befasi nëse jeni të uritur për ëmbëlsira pas një dite të gjatë në punë. Pagjumësia dhe dëshirat për ushqim janë, në fakt, armiq, gjë që ndodh sepse mungesa e gjumit kontribuon në çekuilibrin e hormoneve që rregullojnë oreksin që shkakton shtim në peshë.

Çfarë duhet bërë:

1.Flini për energji në vend që të hani sheqer për energji.
2.Shtoni 1 orë në orarin tuaj të zakonshëm të gjumit, pasi kjo mund t’ju ndihmojë të bëni zgjedhje më të shëndetshme ushqimore.

5. Fjetja më e gjatë mund t’ju ndihmojë të shmangni shtimin në peshë.

Gjumi për një periudhë të shkurtër kohe, si 6-7 orë në natë, lidhet me shtimin në peshë. Më konkretisht, mund të rezultojë në një bel më të gjerë dhe më shumë yndyrë në bark. Kjo ndodh jo vetëm tek të rriturit, por edhe tek fëmijët, veçanërisht në moshën e mesme të fëmijërisë (6-8 vjeç).