Horoskopi

Horoskopi kinez/ Çfarë të presim në vitin e shenjës së Tigrit?

Astrologët thonë se tigri simbolizon forcën, vitalitetin dhe rritjen – cilësi që shpresojmë se do të na ndihmojnë, ndërsa përpiqemi të kalojmë pasigurinë që ka shkaktuar COVID-19.

Dy vitet e fundit kanë sjellë më shumë tigra se zakonisht në ekranet tona, me famën e madhe të dokumentarit të Netflix “Tiger King” dhe 2022-shi do të sjellë përsëri ‘macen e madhe’ në qendër.

Në fillim të shkurtit do të mbyllet Viti i Buallit dhe Viti i Tigrit do të fillojë. Natyra e ngadaltë, e butë dhe punëtore e buallit, e cila manifestoi humorin në vitin 2021, do të zëvendësohet nga shpejtësia, forca dhe fuqia e tigrit në vitin 2022.

Sipas filozofisë së lashtë kineze të Yin dhe Yang, ku forcat e kundërta bashkohen në harmoni, kalimi nga një buall yin në një tigër yang duhet të jetë i dukshëm.

Tigri aktiv dhe i motivuar është “shumë i ndryshëm” nga bualli i ngadaltë, i butë dhe pasiv, thotë astrologu kinez dhe perëndimor me bazë në Hong Kong, Jupiter Lai. Prandaj, niveli i përgjithshëm i energjisë i vitit 2022 do të jetë më i lartë se sa ishte në vitin 2021.

“Këtë vit, njerëzit po rifitojnë gjallëri dhe forcë,” thotë Lai. “Ata janë më të vendosur për të arritur qëllimet e tyre.”

Ashtu si një tigër i përgjigjet botës, 12 muajt e ardhshëm mund të pritet të ngjallin vetëbesim dhe entuziasëm, si dhe kompetencë dhe guxim përballë sfidave.

Tigri karakterizohet si i ashpër kur përballet me fatkeqësi, me një ndjenjë të fortë drejtësie dhe një angazhim për të mirën më të madhe, duke gjeneruar sërish një imazh pozitiv për vitin 2022. Megjithatë, Lai vëren se instikti i egër i gjuetisë së kafshës mund të gjenerojë gjithashtu konkurrencë dhe konflikt midis njerëzve.

Duke parë më tej, duke ndjekur kalendarin kinez që rrotullohet në cikle 60-vjeçare bazuar në 12 degë tokësore, secila e përfaqësuar nga një vit kafshësh dhe pesë vite elementare – dru, zjarri, dheu, metali dhe uji – 2022 është viti i Tigrit të Ujit. Ndërsa viti i elementit të Buallit ishte dheu, që përfaqësonte stabilitetin dhe ushqimin, elementi i vitit 2022 është druri, veçanërisht druri yang.

“Druri është i vetmi element që do të rritet, gjë që do të thotë se ky është një vit për rritje dhe përmirësim,” thotë Lai. “Virtytet e nënkuptuara nga druri janë dashamirësia dhe bujaria, kështu që këto janë virtytet që mund të manifestojmë këtë vit.”

Kombinimi i drurit dhe ujit – përsëri, një forcë yang – në këtë vit të Tigrit është i rëndësishëm pasi “uji ushqen drurin, duke e lejuar atë të rritet”, thotë Lai. Kjo tregon se “do të ketë më shumë mbështetje dhe burime që Druri (Tigri) të rritet, kështu që njerëzit mund të kërkojnë ndihmë sa herë që kanë nevojë për të”.

Shkurtimisht, radhitja e komponentëve të këtij viti zodiak është e favorshme në ofrimin e qëndrueshmërisë dhe restaurimit në vitin 2022. Për më tepër, vetëm tigri ka krijuar prej kohësh imazhe pozitive të fuqisë në Azinë Lindore, duke e bërë atë një vit veçanërisht domethënës për disa.

“Nuk ka pasur kurrë tigra që kanë jetuar në Japoni, por Japonia trashëgoi konceptin kinez të tigrit si mbreti i të gjitha kafshëve,” thotë Sylvain Jolivalt, një autor i specializuar në historinë dhe legjendat japoneze. Për këtë arsye, shton ai, tigri tenton të lidhet me luftëtarët dhe të përshkruhet me vija në kokë duke formuar karakterin kinez për mbretërit.

Sipas legjendës kineze, pas garës së Perandorit Jade për të përcaktuar rendin e 12 kafshëve në zodiakun kinez, majmuni i vendosi këto vija tigrit për ta qetësuar atë që ishte kafsha e tretë më e shpejtë që fitoi konkursin.

Koncepti i Azisë Lindore i tigrit të guximshëm si një kampion ose mbrojtës ka qenë i përhapur që nga kohët e lashta. Tregimet japoneze rreth tigrit mund të gjenden edhe në disa nga veprat më të vjetra të vendit, duke përfshirë “Kronikat e Japonisë” ose “Nihon Shoki”, të cilat datojnë nga shekulli i tetë.
Në gjeomanci, sistemi i konceptimit të mjediseve fizike dhe shpirtërore, Tigri i Bardhë është një nga katër krijesat mitologjike (përfshirë Dragoin e Kaltër, Zogun Vermillion dhe Breshkën e Zezë) që ruajnë secilën nga katër drejtimet kryesore.

Sipas Choi Seonju, kreu i Divizionit të Arteve të Azisë në Muzeun Kombëtar të Koresë, një nga përshkrimet më të hershme të tigrit në Japoni lidhet me këtë shoqatë. Tigri i Bardhë është pikturuar në murin e dhomës së varrimit brenda varrit Takamatsuzuka, i cili u ndërtua në prefekturën Nara midis fundit të shekullit të shtatë dhe fillimit të shekullit të tetë.

Në mënyrë të ngjashme, tigri dhe dragoi janë konsideruar prej kohësh si krijesa të favorshme me fuqi të madhe. Të parë si çifti i fundit, ata shpesh përshkruhen pranë njëri-tjetrit në budizmin kinez, artin dhe filozofinë. Ndërsa tigri konsiderohet mjeshtër i bishave, dragoi konsiderohet mjeshtër i qiellit.

Sipas një proverbe të lashtë kineze, dragonjtë kontrollojnë retë ndërsa tigrat kontrollojnë erën.

Një shembull është praktika e njerëzve që i luten tigrit ose i kërcejnë tigrit në përpjekje për të parandaluar fatkeqësitë natyrore. Ky zakon ishte veçanërisht i zakonshëm përgjatë bregut të Paqësorit të Tohokut dhe shumë zona vazhdojnë të mbajnë festa të lidhura me tigrat edhe sot e kësaj dite.

Në Kami, prefektura Miyagi, banorët vendas kanë kryer Festivalin e Vallëzimit të Tigrave të Mbrojtjes nga Zjarri për më shumë se 650 vjet. Ngjarja filloi për shkak të përhapjes së erërave të forta që u nisën poshtë maleve Ou në muajt e thatë të pranverës dhe verës, duke shkaktuar zjarre.

Sot, banorët e veshur si tigra lëvizin me kujdes nga çatia në çati për të bekuar çdo shtëpi dhe luten që tigri të kontrollojë erërat lokale duke kërcyer. Qytete të tjera që mbajnë valle tigrash për mbrojtje janë Kamaishi dhe Ofunato në prefekturën Iwate, Kesennuma në prefekturën Miyagi dhe Yokosuka në prefekturën Kanagawa.

Gjatë shekujve, faltoret Shinto kanë përshtatur gjithashtu disa aktivitete që lidhen me fuqinë e tigrit. Jolivalt tregon për Festivalin e Madh të Hachinohe Sansha Taisai në prefekturën Aomori, mbajtur nga 31 korriku deri më 4 gusht. Çdo spektator, koka e të cilit është kafshuar me ceremoni nga një tigër kërcimtar, thuhet se është i bekuar me shëndet të mirë.

Sipas astrologjisë kineze, 12 kafshët e zodiakut përfaqësojnë kohë të ndryshme të ditës dhe ditë të ndryshme të muajit si dhe vite. Orari i tigrit është ndërmjet orës 3 të mëngjesit dhe 5 të mëngjesit, koha kur fermerët thuhet se ngrihen.

Legjenda thotë se Bishamonten, perëndia e fatit, iu shfaq Princit Shotoku gjatë këtyre orëve të tigrit, rreth 1400 vjet më parë. Jo vetëm kaq, ishte edhe Dita e Tigrit dhe Viti i Tigrit. Princi Shotoku po lutej përpara një beteje të rëndësishme dhe Bishamonten u përgjigj duke ndarë me të sekretet e fitores. Kjo i lejoi Princit Shotoku të mposhtte armiqtë e tij dhe të vazhdonte të promovonte budizmin në Japoni.

Për të shprehur mirënjohjen e tij, Princi Shotoku themeloi tempullin Shigisan Chogosonshi-ji në majë të malit Shigi në prefekturën Nara, ku ai dëshmoi Bishamonten. Që atëherë, tigrat kanë qenë roje simbolike të këtij tempulli dhe janë ende të përfaqësuar në terren deri më sot.