Art & Kulturë Design

Mona Lisa e Leonardo da Vinci, një figurë komplekse që i ngjan shumë një njeriu të ndërlikuar!

Pesë shekuj pasi Leonardo da Vinci pikturoi Mona Lisën, portreti varet pas xhamit antiplumb brenda Muzeut të Luvrit dhe tërheq mijëra spektatorë çdo ditë. Është piktura më e famshme në botë, e megjithatë, kur shikuesit arrijnë ta shohin nga afër veprën e artit, ka të ngjarë të habiten nga portreti i vogël i nënshtruar i një gruaje të zakonshme.

Ajo është e veshur në mënyrë modeste me një vello të tejdukshme, rroba të errëta dhe pa bizhuteri. Është folur shumë për buzëqeshjen dhe vështrimin e saj, por shikuesit ende mund të pyesin se për çfarë bëhet fjalë kjo bujë. Së bashku me misteret e identitetit të personazhit dhe pamjen e saj enigmatike, arsyeja e popullaritetit të veprës është një nga enigmat e shumta të saj. Megjithëse shumë teori janë përpjekur të përcaktojnë një arsye për famën e veprës së artit, argumentet më bindëse këmbëngulin se nuk ka një shpjegim të vetëm.

Fama e Mona Lizës është rezultat i shumë rrethanave të rastësishme të kombinuara me tërheqjen e qenësishme të pikturës. Nuk ka dyshim se Mona Lisa është një pikturë shumë e mirë. U vlerësua shumë edhe kur Leonardo punonte për të, dhe bashkëkohësit e tij kopjuan pozën e atëhershme të romanit treçerekësh. Shkrimtari Giorgio Vasari më vonë lartësoi aftësinë e Leonardos për të imituar nga afër natyrën. Në të vërtetë, Mona Lisa është një portret shumë realist.

Fytyra e butë skulpturore e subjektit tregon trajtimin e shkathët të Leonardos me sfumato, një teknikë artistike që përdor shkallëzime delikate të dritës dhe hijes për të modeluar formën dhe tregon të kuptuarit e tij për kafkën nën lëkurë. Velloja e lyer me delikatesë, fijet e punuara hollë dhe interpretimi i kujdesshëm i pëlhurës së palosur zbulojnë vëzhgimet e studiuara dhe durimin e pashtershëm të Leonardos. Dhe, megjithëse vështrimi i qëndrueshëm dhe buzëqeshja e përmbajtur e vajzës nuk konsideroheshin si misterioze deri në shekullin e 19-të, shikuesit sot mund ta vlerësojnë shprehjen e saj të paqartë. Leonardo pikturoi një figurë komplekse që i ngjan shumë një njeriu të ndërlikuar.