Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota

OBSH kundër kufizimeve të udhëtimeve për shkak të variantit Omicron!

Kufizimet e plota të udhëtimeve nuk do të parandalojnë përhapjen ndërkombëtare të variantit të ri të koronavirusit, Omicron.

Në këtë përfundim del Organizata Botërore e Shëndetësisë OBSH, pasi dhjetëra vende kanë bllokuar udhëtimet nga Afrika e Jugut e të tjera shtete afrikane. OBSH rekomandon:

Në vend të ndalesave, shtetet duhet të praktikojnë masa, të bazuara në të dhëna dhe nivelin e rrezikut, duke përfshirë testimin e pasagjerëve e vendosje të karantinës, të cilat mund të zvogëlojnë importimin apo eksportimin e variantit Omicron. Kufizimet e plota nuk do të parandalojnë përhapjen ndërkombëtare dhe ato rëndojnë jetët tona. Kufizimi i fluturimeve nga vendet si Afrika e Jugut, ndëshkojnë padrejtësisht këtë shtet, për faktin që u tregua transparent lidhur me urgjencën e variantit të ri.

Një javë më parë, u njoftua i pari rast me Omicron në Afrikën e Jugut e që nga ajo kohë është identifikuar në të paktën 20 shtete. 56 vende po zbatojnë kufizime në udhëtime, me qëllim parandalimin e përhapjes së variantit të ri të koronavirusit.

Ndërkaq, mbetet të shihet efikasiteti i vaksinave ekzistuese kundër COVID-it ndaj Omicron-it, që nga OBSH-ja u klasifikua me nivel shumë të lartë rreziku global. Shkencëtarët dinë shumë pak mbi mënyrën si Omicron do të ndikojë në rrjedhën e pandemisë. Sipas OBSH-së, “nëse ka rritje të mprehtë të infektimeve për shkak të këtij varianti, pasojat mund të jenë të rënda, sidomos në vendet ku pak njerëz janë vaksinuar e rrezikojnë të preken rëndë.

Ekziston pasiguri e madhe në lidhje me transmetueshmërinë e Omicron-it, potencialin e imunitetit, paraqitjen klinike, ashpërsinë e sëmundjes dhe përgjigjen ndaj masave të tjera anti-COVID.

Omicron paraqet një sërë mutacionesh që kanë çuar në një rrezik më të lartë të infektimeve të përsëritura te pacientët e rikuperuar nga variante, tashmë të njohura të koronavirusit.