Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Tech

Të karikosh baterinë e makinës në ecje, gati projekti i rrugëve futuristike!

Rrugët të cilat mund të karikojnë makinat elektrike ose autobusët në lëvizje, nuk janë një koncept i ri, por teknologjia deri më sot ka qenë shumë e kushtueshme dhe jo-efikase.

Megjithatë në Shtetet e Bashkuara, Indiana eksperimenti po realizohet me një lloj çimentoje e cila përmban pjesëza të magnetizuara që një ditë mund të përdoren në një mënyrë efektive për të karikuar makinat në ecje.

Për këtë projekt Departamenti i Transpotit të Indiana ka siguruar financime nga Fondacioni National Science dhe në bashkëpunim me kompaninë Gjermane Magment do të realizojë testimin në tre faza.

Fillimisht do ta testojnë në laborator e më pas në rrugë. Sipas Magment, produkti ka një efikasitet transmetimi wireless prej 85% dhe mund të aplikohet me kosto të përafërta me ato të shtrimit të një rruge të re. Është e qëndrueshme dhe rezistente edhe ndaj akteve të ndryshme të vandalizmit.

Karikimi i kamionëve direkt nga rruga pa shkaktuar asnjë dëm mjedisor do të ishte një arritje e jashtëzakonshme.