Tech

Teknologjia e re e Ford lejon makinat elektrike të djegin gomat!

Ford ka paraqitur një aplikim për patentë për teknologjinë që mund t’i ndihmojë makinat e saj elektrike për të djegur gomat me tym. Ford Mustang konvencional ofrohet me një veçori të quajtur “kyçja e linjës” që aplikon vetëm frenat e përparme, gjë që lejon që gomat e pasme të rrotullohen ndërsa makina qëndron në vend.

Kjo zakonisht mund të arrihet me një makinë të fuqishme me rrota të pasme duke mbajtur lehtë pedalin e frenave ndërsa rrotat e pasme kapërcejnë frenat e tyre, por sistemi e bën më të lehtë këtë, si për argëtim ashtu edhe për të ngrohur gomat për kapje më të mirë përpara një vrap në shiritin e tërheqjes. Megjithatë, automjetet elektrike me performancë të lartë si Mustang Mach-E GT janë zakonisht me të gjitha rrotat dhe nuk mund ta bëjnë këtë, por Ford ka zhvilluar një mënyrë që mundet.

Ndryshe nga një makinë me motor me djegie të brendshme me të gjitha rrotat, e cila dërgon energji nga një motor i vetëm përmes një grupi lëvizës, shumica e makinave elektrike me të gjitha rrotat kanë të paktën dy motorë elektrikë, një për çdo bosht, ndërsa disa përdorin tre ose katër.

Patenta e Ford-it, e titulluar “Modaliteti i performancës së automjetit të elektrizuar me centrifugim të qëllimshëm të rrotave për ngrohjen e gomave”, përmban vizatime të një Mustang Mach-E dhe përshkruan programimin që do të krijonte një efekt bllokimi të linjës duke çaktivizuar motorin e përparmë dhe duke aplikuar frenat në atë fund gjatë rrotullimit jashtë kontrollit të tërheqjes në pjesën e pasme. Mund ta bëjë edhe anasjelltas, duke lejuar që në vend të kësaj gomat e përparme të rrotullohen.

Kjo mund t’i japë Mustang Mach-E një avantazh në një garë zvarritjeje kundër makinave të tjera me të gjitha rrotat që nuk mund t’i ngrohin gomat e tyre, por gjithashtu do të bënin një shfaqje mjaft të mirë në një parking. Ford nuk e ka konfirmuar se kjo veçori do të vijë dhe si me shumë patenta, nuk ka asnjë garanci se do të ofrohet ndonjëherë, por kompania ka një histori të bërë gjëra të tilla vetëm për argëtim.

Së bashku me bllokimin e linjës së mëparshme, Mustang i ri 2024 ka një frenim elektronik Drift, i cili është një frenë dore që përdoret vetëm për të bllokuar gomat e pasme për lëvizje dhe rrëshqitje në një pistë. Doreza dhe frenat lirohen sapo ta lini të ecë makinën.