Lifestyle

E gjeni dot se cila është pyetja e preferuar e fëmijëve?!

Pse?! Prindërit e fëmijëve të vegjël e njohin këtë si një nga fjalët më të zakonshme në familjen e tyre. Është një gjë e mirë kur fëmijët janë kuriozë për botën dhe duan të kuptojnë pse gjërat janë ashtu siç janë. Megjithatë, mund të jetë shumë rraskapitëse për prindërit. Ky zhvillim zakonisht fillon rreth moshës 2 ose 3 vjeç dhe vazhdon në moshën 4 dhe 5 vjeç.

Të pyesësh “pse” është një shenjë kurioziteti dhe dëshira për të kuptuar botën përreth tyre, gjë që mund të duket e madhe dhe e frikshme për një fëmijë të vogël. Të kuptuarit mund të ndihmojë në rritjen e sigurisë dhe besimit, kështu që pyetjet “pse” janë të rëndësishme. Kjo është shumë e zakonshme për fëmijët e vegjël.

Ndonjëherë pyetjet janë të lehta për t’u përgjigjur. Herë të tjera, pyetjet “Pse” mund të pengojnë prindërit. Ne duam të jemi të përgjegjshëm dhe të inkurajojmë shpirtin kureshtar të fëmijëve të vegjël dhe gjithashtu duam që ata të ndihen sikur do t’i marrim seriozisht pyetjet e tyre dhe do të bëjmë çmos për t’iu përgjigjur atyre.

Kjo funksionon mirë për shumë arsye. Para së gjithash, një prind duhet të japë vetëm një shpjegim ose përshkrim më të detajuar të diçkaje në vend që t’i përgjigjet një pyetjeje “pse”.