Tech

Gabimet që duhet të shmangni për të mbrojtur celularët tuaj nga nxehtësia ekstreme!

4 orë e 10 minuta është koha mesatare ditore që njerëzit kalojnë në celularët e tyre. Prandaj, më e pakta që presim është që ky element që është kaq i pranishëm në jetën tonë, si për marrëdhëniet personale dhe të punës, ashtu edhe për kohën e lirë, gjithmonë funksionon në mënyrë optimale. Dhe kur kjo nuk ndodh, mund të shkaktojë momente zhgënjimi dhe bezdi për shumë njerëz.

Një nga problemet me të cilat mund të përballeni është nxehtësia e tepërt në smartphone-t tuaj. Kjo është arsyeja pse duhet të dini çfarë të bëni dhe çfarë të mos bëni kur telefoni juaj “digjet”.

Shenjat që tregojnë se telefoni juaj mund të jetë duke vuajtur nga “stresi i nxehtësisë”…

1.Blici i kamerës tuaj nuk punon më.
2.Karikimi i baterisë zgjat më shumë se zakonisht ose nuk karikohet fare.
3.Ekrani mund të zbehet ose edhe të fiket.
4.Ju keni dështime të sinjalit ndërsa telefoni kalon në modalitetin e energjisë së ulët.

1. E përdorni ose e lini jashtë në një ditë të nxehtë.

Në një ditë të nxehtë shmangni lënien e smartphone-it tuaj të ekspozuar ndaj diellit ose brenda makinës tuaj. Kjo mund të ndodhë edhe pa e kuptuar, për shembull, nëse po drekoni jashtë me telefonin në tryezë ose nëse po bëni fotografi në plazh. Mund të ndodhë gjithashtu që të përdorni navigatorin me celularin e vendosur në xhamin e makinës.

2. Gjithmonë e keni pranë kompjuterit, laptopit apo telefonit tjetër.

Në zonën tuaj të punës, ju zakonisht vendosni të gjitha mjetet që ju duhen, si kompjuteri pranë celularit tuaj dhe nganjëherë laptopit tuaj. Dhe pasi i përdorni, i mbani të gjitha në të njëjtën çantë. Nëse ndonjë nga këto pajisje nxehet, vetëm duke qenë në afërsi ata do të transmetojnë nxehtësinë e tyre në pajisjet tuaja të tjera, gjë që do të ndryshojë temperaturën e tyre dhe do të ndikojë në performancën e tyre në planin afatgjatë. Kjo është arsyeja pse është më mirë t’i mbani të ndarë.

3. Ju e mbani celularin tuaj në xhep.

Nëse është një ditë me temperaturë të lartë dhe ju i shtoni kësaj nxehtësinë e trupit tuaj do të jetë e pamundur që telefoni juaj të mos nxehet dhe kjo është arsyeja pse nuk është e këshillueshme që ta mbani telefonin tuaj në xhep gjatë gjithë kohës, e lëre më në një ditë shumë të nxehtë.

4. Ju i kushtoni pak vëmendje asaj që po bën telefoni juaj.

Lënia e telefonit pranë një burimi nxehtësie nuk është arsyeja e vetme pse mund të nxehet, por përbërësit e brendshëm të telefonit gjithashtu mund të nxehen në mënyrë të konsiderueshme. Nëse po përjetoni këtë problem, çaktivizoni funksionet si lokalizimi, ose proceset e panevojshme si përditësimet në sfond, të cilat konsumojnë burime dhe energji nga telefoni juaj celular.

5. Asnjëherë nuk e heq kapakun.

Kllufat për celularët i mbrojnë ata nga çdo rënie ose dëmtim i jashtëm që mund të pësojnë. Fatkeqësisht, jo të gjithë janë të përshtatshëm që telefoni të ventilohet mjaftueshëm. Nëse ndihet pak më e ngrohtë se zakonisht, mund të provoni të hiqni kasën.

6. Nuk e fik wireless-in.

Shumë herë telefonat tanë po punojnë pa e kuptuar, madje edhe pa i pasur pranë. Për shembull, nëse jemi në një vend me një sinjal të dobët ose një lidhje të keqe me internet, telefoni juaj celular do të vazhdojë të kërkojë rrjete ose, në rastin e Bluetooth, do të kërkojë pajisje të tjera për t’u lidhur. Nëse smartphone juaj fillon të nxehet, provoni të fikni lidhjet, të paktën derisa të rregullojë temperaturën e tij.

7. Ju përdorni aplikacione që vendosin kërkesa të larta në telefonin tuaj.

Nëse ju pëlqen të luani lojëra në telefonin tuaj ose ndoshta të shikoni një film ose një sezon të tërë të një seriali, të gjitha nga telefoni juaj, mbani mend se këto lloje veprimesh mund të shkaktojnë që ai të nxehet pak më shumë se zakonisht. Duke përdorur ekranin për kaq gjatë, ai i detyron përpunuesit tuaj të punojnë më shumë, duke gjeneruar më shumë nxehtësi në proces.

8. Ju e karikoni gabimisht.

Problemet me baterinë dhe karikimin e saj janë zakonisht shkaqet më të zakonshme që telefoni juaj të nxehet. Kjo është arsyeja pse ju duhet të shmangni bërjen e gabimeve të caktuara, si përdorimi i telefonit gjatë karikimit të tij. Një gabim tjetër që mund të gjenerojë më shumë nxehtësi gjatë karikimit është ta vendosni atë nën një jastëk ose në një sipërfaqe që nuk e lejon atë të ajroset siç duhet.

9. Nuk e mbani celularin tuaj dhe aplikacionet e tij të përditësuara.

Mundohuni ta mbani telefonin tuaj gjithmonë të përditësuar. Kjo vlen si për sistemin operativ ashtu edhe për aplikacionet, pasi, në shumë raste, këto përditësime shërbejnë për të rregulluar disa defekte dhe për të përmirësuar proceset në funksionimin e tij, të cilat mund të ndikojnë në ngrohjen e pajisjes tuaj.

Çfarë duhet të bëni nëse telefoni juaj tashmë është mbinxehur?

Nëse nuk po bëni ndonjë nga gabimet e përmendura më lart dhe telefoni juaj ende po nxehet, mund të provoni gjithashtu këshillat e mëposhtme:

1.Fikeni dhe lëreni të pushojë derisa të rregullojë temperaturën e tij.
2.Vendoseni pranë një ventilatori ose në një mjedis me ajër të kondicionuar.
3.Asnjëherë mos e vendosni në frigorifer për ta ftohur, pasi ndryshimet e papritura të temperaturës mund të jenë më të dëmshme në planin afatgjatë dhe kondensimi që mund të krijohet nga brenda lagështon telefonin tuaj.